:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2017   12:05

0

205

Tramp objavio novu strategiju bezbednosti SAD




Tramp ocenjuje da su Kina i Rusija revizionističke sile i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbednost i prosperitet, prenosi Rojters.


"Oni (Rusija i Kina) su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj", smatra američki predsednik.


"Amerika je u igri i Amerika će pobediti", rekao je Tramp.



Trampova strategija fokusira se na zaštitu zemlje, uključujući izgradnju zida na južnim američkim granica i preduzimanje drugih koraka po pitanju imigracije.



Pozvao je na promovisanje prosperiteta SAD, mira i širenje uticaja SAD.



Prema njegvovim rečima, SAD će sarađivati sa svim zemljama "na način koji uvek štiti naše nacionalne interese", prenosi AP.



U strategiji, koja je proizvod višemesečne razmene stavova koja su imali predsednik SAD i njegovi glavni savetnici, ne ponavlja se opis klimatskih promena kao pretnje po američku nacionalnu bezbednost koji je 2016. izložio tadašnji šef Bele kuće Barak Obama.



Rojters tim povodom podseća da je Tramp obećao povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimi ukoliko on ne bude izmenjen.



"SAD će nastaviti da se zalažu za pristup koji uravnotežava energetsku bezbednost, ekonomski razvitak i zaštitu životne sredine", piše u dokumentu.



Navodi se da se Tramp u strategiji zalaže i za zaštitu infrastrukture SAD koja je kritične važnosti od sajber-napada hakera i obećati da će "krenuti na zlonamerne sajber-činioce".



Rojters podseća da su Kina i Rusija često optuživane za sajber napade na američke ciljeve, što su ove zemlje negirale.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva