:

:

TV Most

Foto: Foto NUNS

clock

Jul 12, 2018   10:17

0

133

"Tramp je ogolio američku politiku"


Ljiljana Smajlović je gostujući u Dnevniku RTS-a navela da su odnosi Rusije i SAD zategnuti, da je Donald Tramp uveo mnogo oštrije sankcije i mere i izvezao oružje Ukrajini koje ni njegov prethodnik Barak Obama nije hteo da izveze ali da bi za Srbiju bilo odlično ukoliko bi došlo do približavanja SAD i Rusije.



Dodaje da SAD ništa ne rade iza zatvorenih vrata i da se Tramp prema svojim evropskim saveznicima ponaša onako kako se SAD ponašaju prema Srbiji unazad trideset godina.



"Tramp se ponaša sa svojim evropskim saveznicima onako kako se kod nas Amerika ponaša već skoro trideset godina. Ne radi se ništa iza zatvorenih vrata, radi se oštro – vi ste ljudi koji ne zaslužuju bolji tretman, vi ste bili protivnici naših favorita u regionu", navodi Smajlovićeva.



Dodaje da je Tramp samo ogolio američku politiku i svima pokazao kakva je ona zaista, i kako kaže, to je razlog što spoljno-politička elita tako "urla". 



Ocenjuje da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom sastanka u Briselu pokušao da pacifikuje Donalda Trampa.



"Pokušao je da mu oda priznanje što su zemlje članice NATO-a povećale potrošnju za odbranu, ali je i Tramp došao spreman na tu Stoltenbergovu strategiju pa je američki predsednik bio nezadovoljan sa svime što su mu prezentovali, npr. kad mu je Stoltenberg rekao 'jeste, zahvaljujući vama sad više trošimo na odbranu', Tramp je rekao da treba četiri odsto a ne dva odsto koliko je tražio prošle godine", rekla je Smajlovićeva.



Dodaje da je američki predsednik ove godine u Briselu sigurniji.



"Ove godine je ovde drugi Donald Tramp, prošle godine kada je bio prvi sukob sa NATO-om on je još bio relativno nesiguran, a sada je vrlo siguran u sebe, i još manje se brine da li će status kvo da poremeti. On NATO ne smatra nikakvom 'svetom kravom'", objašnjava Smajlovićeva.



Dodaje da američki predsednik svoje partnere vidi u NATO-u, ali takođe vidi i poslovne konkurente.



"Nemačka ima taj ogroman suficit u razmeni, zato njega Nemačka nervira, ne zato što on ne ceni Nemačku kao partnera i on se tako ponaša, ovo je njegov način pregovaranja", navodi Smajlovićeva.



Ističe da saveznici ne mogu da se priklone onome što traži Tramp, i dodaje da je američki predsednik zabeležio poen u Briselu.



"Ako vi kažete Amerikancima da je Vladimir Putin tako strašna opasnost za EU i Amerika mora da štiti Evropljane od Putina, pa zašto onda Nemačka troši samo 1,2 odsto bruto društvenog proizvoda na odbranu", upitala je Smajlovićeva.



Dodaje da Tramp tražio ono što su tražili i njegovi prethodnici.



"Evropska unija je jedna organizacija koja traži zajedničkog neprijatelja a ono što je njen najveći zajednički neprijatelj su neslaganja unutar zemalja članica, i Tramp neće da ide u susret tome. Već tri američka predsednika su tražila ono što je Tramp tražio prošle godine, ništa tu nema novo, on traži samo ono što se tražilo i ranije, samo što on to radi agresivnije i on to radi otvoreno", objašnjava Smajlovićeva.



Navodi da se nemačka kancelarka Angela Merkel tokom sastanka u Briselu trudila da bude blaga ali da je njen ministar spoljnih poslova svoj stav izrazio na Tviteru gde je napisao –Nemačka nije zarobljenik Rusije, a ni Amerike.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva