:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2018   20:46

0

234

Tramp dovodi u pitanje pomoć Crnoj Gori


U intervjuu američkoj televiziji "Foks njuz", na pitanje novinara zašto bi njegov sin išao u Crnu Goru da je brani od napada, Tramp je odgovorio da je "i sam postavio to pitanje".


"Crna Gora je mala zemlja sa veoma snažnim narodom...To su veoma jaki ljudi. To su veoma agresivni ljudi, mogu da postanu agresivni, i čestitam, u Trećem svetskom ratu ste", rekao je američki predsednik.


 


Tramp je napomenuo da je NATO tako ustrojen, ali i da je pre nekoliko dana poveo razgovor u Alijansi i poručio članicama da "moraju da plate".


 


Senator Mekejn je potom putem Tvitera izneo tvrdnju da je narod Crne Gore smelo izdržao pritisak Putinove Rusije.


 


"Senat je glasao 97-2 u korist pristupanja Crne Gore u NATO. Napadajući tu zemlju i dovodeći u pitanje obaveze NATO, predsednik prepušta Putinu da vuče konce", naveo je Mekejn.


 


On je tvitovao i da će predsednik Rusije Vladimir Putin učiniti sve da razbije savez.


 


"2016. je zamalo uspeo u tome da sruši crnogorsku na demokratski način izabranu vladu i da ubije premijera u nameri da spreči tu zemlju da uđe u NATO", ocenio je Mekejn.


 


Klark je na Tviteru naveo da "kao bivši NATO komandant, zna da član 5 postoji kako bi sprečio izbijanje rata".


 


"To je razlog zašto je bio pozvan samo jednom - nakon 11. septembra (2001). Crna Gora i dalje šalje trupe u Avganistan, za nas", napisao je Klark.


 


On je takođe izneo tvrdnju da je Crna Gora bila pod stalnim pritiskom Rusije više od deceniju, kao i da je "čak pokušala da ubije njihovog predsednika".


 


"Trampovi komentari oslabljuju NATO, daju Rusiji dozvolu da prouzorkuju nevolju i povećavaju rizik od obnovljenog konflikta na Balkanu", naveo je Klark.


 


NATO nalaže svim članicama da pomognu u odbrani drugih država članica koje su napadnute, a Tramp je, na samitu Alijanse prošle nedelje, potpisao zvanično saopštenje u kojem se izričito podržava ÄŒlan 5.


 


U saopštenju upućenom iz NATO stoji da će "bilo kakav napad protiv bilo koje članice biti smatran napadom na sve članice, kako je navedeno u ÄŒlanu 5 Sporazuma iz Vašingtona".


 


ÄŒlan 5 je pokrenut samo jedanput - pokrenule su ga upravo SAD posle terorističkih napada na američku teritoriju izvedenih 11. septembra 2001. godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva