:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2017   12:05

0

119

Tramp doveo u pitanje sporazum sa Teheranom, EU ne odustaje


Tramp je zapretio da će, ipak, opozvati američki pristanak na ovaj sporazum, ukoliko Kongres i saveznici SAD ne promene odredbe dogovora sa Teheranom.



Šefica EU za bezbednost i spoljnu politiku Frederika Mogerini odmah je odbacila Trampov zahtev, navodeći da se sporazum primenjuje.



"Sporazum nije unutrašnje pitanje SAD već je reč o rezoluciji Saveta bezbednosti UN. EU će nastaviti da ga u potpunosti podržava", napisala je Frederika Mogerini na Tviteru. "Taj sporazum funkcioniše i sprečava tu zemlju da razvija nuklearno naoružanje", rekla je Mogerini.



Govoreći o sporazumu iz 2001. godine, kojim se Teheran obavezao da učini svoj nuklearni program potpuno transparentnim a da zauzvrat međunarodna zajednica ukine sankcije, Tramp je naveo da Iran ima istoriju pomaganja teroristima, posebno grupama čije su akcije usmerene protiv SAD.



Tramp je, takođe, rekao i da je sporazum sa Teheranom "jedan od najgorih u istoriji", kao i da je ovim sporazumom tek privremeno usporen iranski nuklearni program.



"Na osnovu svega toga, objavljujem da ne mogu i neću da potvrdim ovaj sporazum", rekao je Tramp.



Posledice ovakvog Trampovog poteza još nisu jasne, pre svega jer su ostale potpisnice sporazuma: EU, Rusija, Kina i Iran još ranije saopštili da novi pregovori jednostavno nisu mogući.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva