:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2015   12:05

0

123

Tradicionalno prijateljstvo i poverenje

"Srbiju i Italiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, saradnja i razumevanje, a dokaz za to je što Italija već duže vreme među tri najveća investitora u srpsku privredu", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Matarelom.

Nikolić je izrazio uverenje da kompanije kao što su Fijat, Beneton i Kalcedonija predstavljaju odličnu osnovu za dalje unapređenje saradnje.

Predsednik Srbije je rekao da dve zemlje veže i uzajamno poverenje koje su narodi zajednički gradili dugi niz godina.

"Ako nastavimo da radimo zajedno možemo da stvorimo još više prostora za unapređenje naše saradnje, za ostvarenje zajedničkih projekata i zajedničkih nastupa na trećim tržištima", poručio je Nikolić i dodao da su dve zemlje posvećene boljoj sadašnjosti i izvesnijoj budućnosti svojih građana.

"Imamo snažnu i realnu viziju napretka i saradnje", rekao je Nikolić, zahvalivši se Italiji na podršci u procesu evropskih integracija Srbije, kao i zbog učešća italijanskih vojnika u kontingentu Kfora u zaštiti srpskih spomenika.

Italija je, kako je rekao, strateški partner Srbije i pouzdan prijatelj sa kojim smo uvek mogli da otvoreno da razgovaramo.

Matarela se saglasio da dve zemlje vezuju dobri odnosi i široka saradnja u brojnim oblastima i izrazio nadu da će ona biti unapređena.

"Italija podržava stav da što pre treba otvoriti prva poglavlja u pregovorima između Srbije i EU", rekao je Matarela, istakavši da je to i u interesu stabilnosti Zapadnog Balkana.

Ističući da dve zemlje imaju identične stavove u međunarodnim pitanjima, Matarela je još jednom potvrdio da će Italija podržati Srbiju na putu evropskih integracija.

Italijanski predsednik je susretom sa Nikolićem započeo posetu Srbiji tokom koje će se sastati i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a obratiće se i poslanicima u parlamentu na posebnoj sednici.

U toku popodneva predsednici Srbije i Italije položiće vence na Italijansko vojno groblje i srpsku Spomen - kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva