Vesti
"Torlaku" se vraća stara slava, stiže investitor

20:27, 13.09.2017

|

Izvor: RTS

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" nekada je proizvode izvozio u 150 zemalja, a zbog kvaliteta proizvedenih vakcina bio među pet glavnih snabdevača Svetske zdravstvene organizacije. Nažalost, to više nije tako. Period sankcija i drugi problemi ostavili su posledice. Država nikada nije dovoljno uložila u uvođenje novih tehnologija i poštovanje svetskih standarda o prostoru i opremi. Mnogi su strahovali da bi "Torlak" mogao biti i prodat. U Ministarstvu zdravlja tvrde da će ta institucija, koja ima i nacionalni i strateški značaj, uskoro ponovo čvrsto stajati na nogama.
U toku su poslednje pripreme pred isporuku još jedne količine tetanusa, jer, zahvaljujući "Torlaku", ima ga u dovoljnim količinama u svim domovima zdravlja.

U drugoj zgradi prave vakcinu protiv gripa, jer je treća, završna, faza kliničkog ispitivanja u toku. Ali beležimo i ovu sliku – mašine stoje, a zaposlenih nema, jer iako je u mnoge pogone tog instituta ulagano mnogo, to ipak nije bilo dovoljno da se oni i koriste.

"I ja kao i moja deca, kao i vi, zaštićena sam mnogo davno kada sam bila mala vakcinama Instituta "Torlak". Ne tako davno zaposleni su radili 365 dana u godini, zaista svakog dana 24 sata, da bi obezbedili efikasnu i bezbednu vakcinu prvo za sebe, za svoju decu, za ovu državu, naravno za Institut "Torlak", ali i za decu 83 zemlje širom sveta. Kao čoveku koji je u ovoj kući proveo ceo radni vek, vrlo teško, emotivno doživljavam ovu situaciju", navodi Svetlana Filipović Vignjević, pomoćnica direktorke za dijagnostiku i naučni razvoj.

Proizvode vakcine protiv difterije, tetanusa, protiv pertusisa, BSŽ vakcinu i tako dalje. U "Torlaku" rade analize na raznorazne viruse, antialergijske testove i prave serum protiv zmijskog otrova. Jedina vakcina koju ne proizvode od 2007. godine je ona protiv dečje paralize.

"Posedujemo znanje, tehnologiju i kvalitet, ali nemamo dovoljno novca da bismo se usaglasili sa smernicama dobre proizvođačke prakse koja bi nam omogućila da nadalje nastupimo na svetskom tržištu", ističe Vera Stoiljković, direktorka Instituta "Torlak".

A novac stiže, kažu ekskluzivno za RTS u Ministarstvu zdravlja.

"Nešto manje od godinu dana smo radili da nađemo nekoga ko će uložiti tih 40 miliona evra, a da "Torlak" ostane srpski, da ostane ovde i da proizvodi naše, domaće, vakcine. Našli smo investitora koji bi uložio 40 miliona evra u to, koji je saglasan sa svim onim što je naša vizija "Torlaka" i još jedna dobra stvar je što oni koji ulažu u to, oni imaju svoje tržište", objašnjava ministar zdravlja Zlatobor Lončar.

Na pitanje ko će biti partner u "Torlaku", Lončar odgovara "onaj ko želi da uloži, a on za sada ne želi da se pominje".

U projektu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u "Torlaku" prave vakcinu protiv gripa. Srbija je jedna od tri zemlje koje su uspele da proizvedu novu vakcinu, iako je u tom pokušaju učestvovalo njih 14.

Na pravom putu su i da je registruju, a ako se ostvari ono što je najavljeno iz Ministarstva zdravlja i "Torlak" do kraja godine dobije strateškog partnera, izvesno je da bismo već u narednoj sezoni protiv gripa mogli da se borimo našom, a ne uvoznom vakcinom.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design