:

:

TV Most

clock

April 07, 2017   12:05

0

150

Toplane beleže rekordnu potrošnju

Zbog hladne zime, u grejnoj sezoni koja je na izmaku, sve toplane beleže rekordnu potrošnju gasa i mazuta. Građani sve redovnije plaćaju račune za grejanje, ali neke toplane i dalje guše stara potraživanja.

"Tako da smo u enormnom problemu oko izmirivanja obaveza za prirodni gas s obzirom na nultu toleranciju prema našim snabdevačima i sve to je izazvalo da je trenutno trstenička toplana u blokadi za potrošeni gas. I to je najveći problem i pokušavmo sa lokalnom samoupravom, odnosno osnivačem da rešimo tako što ćemo narednu grejnu sezonu preći na naplatu po utrošku", kaže Boris Vukmirović, direktor Toplane u Trsteniku.

"Stara dugovanja rešavamo putem sudskih izvršitelja što ne može da prođe kod izvršitelja idemo u sudski proces i na taj način pokušavamo da naplatimo naša potraživanja", kaže Srđan Nikolić, direktor Toplane u Rumi.

Posle decenijskih gubitaka, već drugu godinu, većina toplana posluje pozitivno.

"Mogu da kažem da dugovi i za gas i za mazut koji primarno učestvuju u proizvodnji toplotne energije nikada nisu bili manji nego u ovom trenutku", kaže Dejan Stojanović, predsednik Udruženja toplana Srbije.

Olakšanje je to što je i u većini gradova i opština cena grejanja konačno tržišna.

"Ja se potpuno slažem da ne mogu svi građani Srbije da plate ekonomsku cenu ali ne može se to pitanje rešavati kroz socijalnu cenu pa da svi i koji možemo i koji ne možemo plaćamo socijalnu cenu. Cena mora biti ekonomska a kroz sisteme subvecija koji su u mnogim gradovima u Srbiji već solidno razvijeni, moraju se subvecionisati te kategorije stanovništva", kaže Zoran Predić, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

U narednom periodu, lokalne samouprave, zajedno sa toplanama, tehnički moraju da unapređuju daljinske sisteme - kako bi grejanje bilo još kvalitetnije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva