:

:

TV Most

clock

Mart 03, 2018   12:05

0

123

Tompson "brani" poklič "Za dom spremni"


Članovi te komisije su i bivši komunisti, "Bojna Čavoglave" i poklič "Za dom spremni" su simboli oružanog sukoba u Hrvatskoj i deo temelja na kojima je nastala moderna Hrvatska država, napisao je Tompson na Fejsbuk profilu.


"Pesma 'Bojna Čavoglave' nije zabranjena, niti bi smela biti zabranjena i svako ko pokuša da je zabrani nije normalan, jer time zabranjuje simbole domovinskog rata a ta pesma je jedan od tih simbola", naveo je Tompson. 


Dodaje i da, inače ustaški, poklič "Za dom spremni" nije korišćen samo u pesmi "Bojna Čavoglave" nego su ga koristili hrvatski veterani gotovo iz svih jedinica od početka oružanog sukoba u Hrvatskoj pa sve do njegovog kraja. 


U podužem postu na temu hrvatske istorije na Fejsbuku, Tompson dalje tumači da su jedinice HOS-a taj poklič uzele kao svoj službeni pozdrav. 


"Kako su ga koristile jedinice u domovinskom ratu, tako sam ga i ja 1991. uvrstio u pesmu koja je bila budnica i odigrala važnu ulogu u podizanju morala hrvatskim braniteljima, a koja i danas neguje uspomenu na to vreme u kojem se stvarala Hrvatska država", naveo je Marko Perković, protiv koga su, inače, do sada više puta pokretane prekršajne prijave zbog insistiranja na ustaštvu na nastupima.


Sve drugo je, kaže, "manipulacija jugokomunističkih grupacija". 


Naveo je i da je poklič "Za dom spremni", u ovom i sličnom obliku ("za dom i Poglavnika") korišćen i za vreme NDH, što ga ne čini, kaže, vlasništvom ustaškog pokreta. 


Smatra i da je nemoguće i nepotrebno negirati i odbaciti sve ono što je na bilo koji način korišćeno za vreme Pavelićeve NDH – hrvatsku valutu kunu, na primer, vojne činove, nazive teritorijalnih jedinica župan, županija... 


Sve je to, kaže, deo puno starije istorije i ima dublje korene, a sam poklič "Za dom spremni" je, prema njegovim rečima, "po svojoj prirodi toliko nenasilan i plemenit i izražava spremnost za obranu svog doma i domovine". 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva