:

:

TV Most

Foto: Radio Gračanica

clock

Jul 23, 2017   12:05

0

148

Tomić: Nekažnjavanje počinioca je loša poruka za Srbe

Povodom osamnaestogodišnjice ovog stravičnog zločina, u ime Kabineta zamenika premijera Branimira Stoajanovića i u svoje lično ime, venac je položio direktor Kancelarije za pitanja zajednica Ivan Tomić, koji je kazao da je nekažnjavanje počinioca loša poruka za Srbe.

“Masakr u Starom Gracku, teroristički napad u Livadicama, ubistvo dečaka u Goraždevcu kao i mnogi drugi zločini počinjeni nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i dan danas čekaju pravdu. Sama činjenica da 18 godina čekamo pravdu, iako se manje više zna ko su bili počinioci ovog gnusnog zločina, daje legitimitet daljim zločinima i pritiscima na Srbe da napuste svoja vekovna ognjišta, jer se na neki način poručuje da onaj ko ih čini neće nikada odgovarati za isti”, rekao je Tomić i dodao da se nada da će istorija potvrditi tezu koja kaže da je Pravda spora, ali dostižna, te da će počinioci uprkos svemu odgovarati.

“Saosećamo sa porodicama žrtava i nadam se da će istrajati u svojoj daljoj borbi opstanka na svojim vekovnim ognjištima. Naša poslednja nada jeste upravo Specijalni sud, za koij se nadamo da će konačno procesuirati sve odgovorne za sva zlodela koja su počinili u ratnom i posleratnom periodu. Suživot i zajednička budućnost na ovom prostoru je usko povezana sa rasvetljavanjem svih zločina i dalja izgradnja poverenja mora imati čvrste temelje ukoliko postoji iskrena želja da zajedno živimo i radimo”, rekao je Tomić.

Pored Tomića, parastosu su prisustvovali još i Dalibor Jevtić, Goran Rakić, Zoran Mojsilović, kao i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković koji je istakao da će Srbija insistirati na ponovno pokretanje istrage, kako bi počinioci ovog monstuoznog zločina bili kažnjeni.

U Starom Gracku 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, četrnaest Srba – Milovan Jovanović, Jovica Živić, Radovan Živić, Andrija Odalović, Slobodan Janićijević, Mile Janićijević, Novica Janićijević, Momčilo Janićijević, Stanimir Dekić, Božidar Dekić, Saša Cvejić, Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

I pored obećanja predstavnika međunarodne zajednice da će slučaj žetelaca biti rešen, ni 18 godina posle do toga nije došlo. Međunarodni tužilac je posle brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osmorice osumnjičenih pripadnika OVK, međutim posle više od devet godina od pokretanja istrage, postupak je usled nedostatka dokaza prekinut.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva