:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2017   12:05

0

231

Todorić optužio Vladu Hrvatske za otimanje "Agrokora"


Todorić u saopštenju navodi da će u javnim nastupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog "Agrokora", a koja je stvarni razlog donošenja neustavnog "leks Agrokora".



Osnivač posrnulog koncerna naveo je da je na početku 2017. godine, dok su "Agrokor" vodili on i njegov menadžment, kompanija "imala čvrst plan za napredak i uspešan rast, kao i isplatu poverilaca u skladu sa zakonskim obavezama". 



"Vlada Hrvatske u to vreme povlači političke poteze želeći da stekne kontrolu nad 'Agrokorom' kroz, očito, unapred pripreman plan. Ciljano širenje dezinformacija i negativnih glasina kroz izjave najviših zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti tokom prvih meseci 2017. destabilizovalo je 'Agrokor'. Lažima i manipulacijama Vlada u zabludu dovodi i celokupnu javnost", naveo je Todorić.



U saopštenju se dodaje da je konstrukcijama i neprimerenim medijskim delovanjem, stvoren okvir za pridobijanje političkih saveznika i "umesto činjenica i istine 'Agrokor' su hteli da prikažu kao slučaj Parmalat sugerišući otuđenje ogromnih suma novaca, ali danas, sedam meseci kasnije, slučaja Parmalat nema".



"Cilj takvog delovanja najviših zvaničnika Vlade i Sabora, kroz izravni politički intervencionizam, bio je donošenje neustavnog zakona 'leks Agrokor' i nacionalizacija privatne imovine, a ovakav slučaj otimanja privatnog vlasništva nije zabeležen u savremenoj Evropi", navodi Todorić.



Osnivač "Agrokora" tvrdi da su on i uprava potpisali aktivaciju zakona "pod ucenom, prisilom, pretnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem".



Vladu je optužio da je bila "ključni učesnik te kampanje protivustavne i nezakonite nacionalizacije, koja će po posledicama za hrvatsku ekonomiju i industriju biti ravna veleizdaji".



Prema njegovim rečima, Vladinom odlukom o nacionalizaciji "Agrokora" prouzrokovana je šteta koja se meri u milijardama kuna. Todorić je naveo da dosad nije izlazio u javnost jer nije želeo da šteti kompaniji dok s timom pravnih, finansijskih i drugih stručnjaka ne utvrdi činjenice oko, kako kaže, "najvećeg skandala u novijoj hrvatskoj istoriji".



U saopštenju je oštro kritikovao vanrednu upravu "Agrokora" i poverenika Antu Ramljaka navodeći da je pod njegovom upravom značajan deo "Agrokorove" imovine blokiran i izgubljena kontrola nad delom operacija u susednim zemljama.



Uz to je, navodi se, i prihod opao za oko 20 odsto, a kompanija je "opterećena nepotrebnim i nelegalnim kreditom, koji su za sebe dizajnirali strvinarski fondovi, a založena je i sva ključna strateška imovina, i to trastu 'Madison Pacific ltd' sa sedištem u Hong Kongu".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva