:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2018   12:05

0

215

Toader: Å aljemo dodatnu dokumentaciju za izručenje Gice


Rumunski tajkun i bivši poslanik Sebastijan Gica je 14. aprila 2017. godine uhapšen u Beogradu po međunarodnoj poternici Rumunije zbog više krivičnih dela, a pošto je mesec i po dana kasnije položio jemstvo Višem sudu kao garanciju da neće pobeći, odluku o izručenju čeka na slobodi u Beogradu.




Kako prenose rumunski mediji, Toader je naveo da su srpske sudije zatražile dodatna pojašnjenja u vezi sa prirodom, sadržajem, načinom izvršenja krivičnih dela za koja se tereti Gica.



Očekuje da će rumunski nadležni sud ministarstvu pravde danas dostaviti zatraženu dokumentaciju koja će, kako je rekao, Srbiji biti poslata preko "ekspresnog kurira".



Gica je 14. aprila 2017. godine uhapšen u Beogradu po poternici Rumunije sa lažnim dokumentima, a 26. maja je pušten iz ekstradicionog pritvora nakon što je njegova odbrana sudu položila jemstvo od 200.000 evra.



Viši sud mu je takođe oduzeo pasoš i izrekao zabranu napuštanja Beograda, kao i obavezu da se javlja nadležnoj policijskoj stanici dva puta mesečno, koju, kako kažu za Tanjug u Višem sudu, on uredno ispunjava.



Na saslušanju u Višem sudu u Beogradu, u maju prošle godine, Gica se usprotivio izručenju Rumuniji i tvrdeći da se radi o političkom progonu.




Viši sud treba da odluči o ispunjenosti uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji.



Tek po pravosnažnosti te odluke, konačnu odluku donosi ministar pravde.



Gicu Rumunija traži radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela, među kojima su pranje novca, primanje i davanje mita, ucena, trgovina uticajem i nezakonita upotreba poverljivih informacija koje nisu namenjene javnosti.



Mediji su nakon njegovog hapšenja preneli da je Gica kontroverzni biznismen i vlasnik televizijske kuće, a bio je pod istragom u više slučajeva u Rumuniji.



Nestao je nakon što mu je izrečena zabrana napuštanja zemlje u okviru istrage o korupciji.



Njegova imovina procenjena je na oko 100 miliona evra, a pre Beograda viđen je u Istanbulu. 




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva