:

:

TV Most

clock

April 18, 2018   12:05

0

215

TO Gračanice uspešno ostvaruje strategiju razvoja turizma


"Već smo odradili neke aktivnosti koje su nam u akcionom planu. Cilj je da što više stvari odradimo do kraja strategije čiji je rad predviđen od 2016 do 2021 godine. Trenutne aktivnosti su priprema obuke konobara i recepcionara, radimo i na pripremi trećeg viteškog festivala SHIELD koji će se održati u Junu. Takođe pripremamo se za učešće na raznim međunarodnim viteškim festivalima u regionu gde ćemo promovisati Gračanicu zajedno sa viteškim udruženjem „Red zmaja“ iz Gračanice, pored toga planiramo još puno kativnosti“, kaže direktor TO Gračanice Boban Petrović.



Gračanica kao jedno malo mesto ima dosta ugostiteljskih objekata, ali nema dovoljno smeštajnih kapaciteta, a iz godina u godinu broj turista je sve veći.



„Samo prošle godine bilo je 35 000 stranih turista, dok je oko 60 do 65 000 Srba posetilo manastir što je impozantna cifra od oko 100 000. Mi smo u poslednje dve godine radili istraživanje o turizmu gde smo proveravali trenutno stanje i što se tiče popunjenosti kapaciteta i određenih stavki koje ugostiteljstvo mora da ima i koje mora da zadovolji. Došli smo do određenih zaključaka da je prosečna popunjenost smeštajnog kapaciteta porasla za 10%, znaci da je prošle godine bilo oko 65 000 noćenja i da je 3.5 miliona evra prihoda ostvareno kroz smeštaj. Pored toga još mnogo drugih aktivnosti koje su odrađene u okviru ugostiteljstva, realizovani ručkovi, neke manifestacije, sve je to uticalo na porast prihoda svih lokalonih ugostitelja“, kaže Petrović.



Kako razvoj turizma napreduje dolazi do potrebe za većim smeštajnim kapacitetima i ugostiteljskim kapacitetima. Prema nekim saznanjima, trenutno na teritoriji opštine Gračanica, više od 400 ljudi radi u ugostiteljskim objektima.

Međutim,  prema rečima Petrovića, kvalitet usluge je  nezadovoljavajući, jer na ovom prostoru nema srednje ugostiteljske, odnosno turističke škole.



„ Najbolje bi bilo kada bi ekonomska škola prepoznala potencijal toga. Ovde se već godinama ne radi ispitivanje tržišta, ali mi preporučujemo uvođenje tog smera jer postoji velika potražnja za edukovanim kuvarima, konobarima, recepcionarima. To bi mogao da bude smer koji će se obnavljati na 4 ili 8 godina, da se menja ciklično i da zadovolji potrebe tržišta. Trenutno radimo obuku recepcionara, a u planu nam je i obuka 20 konobara koji već rade i 20 koji nikad nisu radili ovaj posao, da dobiju sertifikate koji će biti međunarodno priznati i sa kojima će moći da se zaposle bilo gde”.



Prošle godine srednjevekovnom festivalu SHIELD-u bilo je oko 6 000 stranih posetioca.



„ Nama je cilj da svake godine proširujemo festival, da uvodimo nove takmičarske discipline. Ono što predstavlja problem je nedostatak finansija. Ove godine je trebalo da dodju i Vikinzi iz Danske i Norveške, ali nismo uspeli da nađemo donacije za njih“.

Najveće interesovanje turistia koji dolaze sa dalekog istoka, Japanaca,Kineza,Tajvanaca i drugih izaziva našm prelepi manastir Gračanica, pa se u prethodnom periodu moglo primetiti da je u manastiru često bilo organizovanih grupa turista iz ovih zemalja.

„Urbanističkim planom Gračanice predviđeno je dosta stvari, kao na primer šetalište koje bi trebalo da se odradi ispred manastira, da se zatvori saobraćaj zato što mikrovibracije i zagađenja dolaze do manastira i oštećuje jedan od najznačajnijih spomenika srpske kulturne baštine“.

TOG Sutra putuje za Beograd gde će, na poziv organizatora učestvovati na konferenciji koja se zove „Ja volim Francusku“.TOG je jedna od 8 turističkih organizacija koja će se prezentovati Francuskom tržištu, gde učestvuje i 16 operatera, odnosno agencija iz Francuske koji se posle 27 godina vraćaju na tržište Srbije.



„Veoma je bitno je što baš i mi imamo tu priliku da prezentujemo turističku ponudu Gračanice. Nadamo se da će doći i više turista iz Francuske jer smo u prethodnom periodu imali prilike da vidimo par individualaca ali ne i veće grupe Francuza.“



Petrović očekuje da će u narednom periodu turizam u opštini Gračanica postati jedna od najznačajnijih i najprofitabilnijih privednih grana .


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva