:

:

TV Most

clock

Avgust 10, 2017   12:05

0

141

Tirana Zagrebu: Ne izručujte Ismaila Morinu Srbiji

Albanski ministar pravde Gazmend Bardi zatražio je od hrvatskog kolege Dražena Bošnjaka da ne dozvoli izručenje Ismaila Morine Srbiji, navodeći da su optužbe protiv čoveka koji je upravljao dronom na utakmici između Srbije i Albanije "političke", kao i da bi mu u slučaju ekstradicije "život bio ugrožen".

Pismo albanskog ministra usledilo je posle hapšenja Ismaila Morine u Dubrovniku i odluke prvostepenog suda da omogući njegovo izručenje Srbiji. Morina je krajem jula zatražio politički azil u Hrvatskoj i istovremeno podneo žalbu takošnjem Vrhovnom sudu na odluku o izručenju.

Morina je osumnjičen da je na fudbalskoj utakmici Srbija–Albanija u oktobru 2014. u Beogradu upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa "Etničke Albanije", što je pokrenulo talas nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.

"Smatramo da postoji osnova da se Ismail Morina ne izruči Srbiji", napisao je Bardi, naglašavajući da u optužnici protiv Morine "postoji dovoljno elemenata kako bi se taj dokument ocenio kao politički".

"Uvereni smo da bi život Ismaila Morine bio ugrožen ukoliko bi bio izručen Srbiji", navodi se u pismu albanskog ministra pravde.

Hrvatsko pravosuđe se još nije oglašavalo povodom molbe Ismaila Morine da mu se u toj državi dodeli politički azil. Prema navodima njegovog advokata Darka Butigana, ekstradicioni postupak pred Vrhovnim sudom mogao bi da potraje nekoliko meseci.

Albanska policija je sedmog oktobra 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja oružja.

Međutim, albanski vrhovni sud ga je pustio iz zatvora posle više od tri meseca i odredio mu kućni pritvor.

Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedeljne odluke o izručenju, Fudbalski savez Albanije u saopštenju poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva