:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2017   12:05

0

169

Tilerson: Ambasada u Jerusalimu tek za nekoliko godina


On je na konferenciji za novinare s francuskim kolegom žan-Ivom Le Drijanom rekao da će biti potrebno izvesno vreme da se sredi mesto za ambasadu, pripreme planovi za izgradnju, dobije dozvola od izraelske vlade i podigne zdanje.



Tilerson je rekao da to znači da preseljenja neće biti ove godine i verovatno ne ni sledeće.



Šef američke diplomatije objasnio je takođe da priznanje predsednika Donalda Trampa da je Jerusalim glavni grad Izraela ne sugeriše konačni status tog grada i da SAD jasno kažu da će Izraelci i Palestinci "pregovarati i odlučiti" o Jerusalimu.



Tilerson je to rekao na dan protesta Palestinaca na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu, protiv te Trampove odluke u kojima je jedan demonstrant ubijen, a najmanje 50 ranjeno.



Tokom tih protesta paljene su Trampove fotografije i automobilske gume i bacane kamenice na pripadnike izraelskih snaga bezbednosti koji su ih rasterivali suzavcem i gumenim mecima, ali i pravom municijom.



Protesta je bilo i u susednom Jordanu i Egiptu, muslimanskim zemljama širom Azije posle tradiconalnih molitvi muslimana petkom u podne, kao i u Somaliji.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva