:

:

TV Most

clock

Jul 26, 2015   12:05

0

116

Težak put do inovativnih lekova

"Najpre su u pitanju retki tumori, za koje postoje savremene metode. Kod nas se koriste neki stari lekovi, a ne inovativni. Takođe, za neke terapije, od kojih neke nisu ni registrovane u Srbiji, ukoliko imaju novac pacijenti kupuju sami, ali najčešće nemaju novac", kaže Marija Joldić iz Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije.

Na dug put leka do obolelih u Srbiji, žale se i u udruženju proizvođača inovativnih lekova. Tvrde - Hrvati ih imaju četiri puta više nego mi, Bugari - sedam puta, a Slovenci čak 12 puta više.

Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova kaže da se od početka 2007. godine oko 240 inovativnih lekova pojavilo na tržištu EU.

"Od toga je pacijentima u Srbiji na raspolaganju kroz pozitivnu listu samo 12 lekova. U poređenju sa Bugarskom gde je to 83, ili sa Hrvatskom gde je to negde oko 60, a u Sloveniji 140...", kaže Trkulja.

Ove tvrdnje odbacuje Fond za zdravstveno osiguranje. Poručuju da se sada za nove medikamente izdvaja više novca nego ranije. Tako je Fond u 2014. godini izdvojio 18 odsto više sredstava za lekove sa Liste Ce nego godinu pre. Obećavaju, ipak, da će razmotriti i proširivanje liste.

Trkulja kaže da postoji realni optimizam da bismo u 2015. godini mogli da vidimo jedan značajan iskorak, zbog toga što je od 1. januara stupio na snagu novi pravilnik, kao i kroz činjenicu da su prvi put ove godine svi lekovi koji se nalaze na pozitivnoj listi nabavljeni kroz proceduru centralizovanih javnih nabavki i da se napravi ušteda u budžetu Fonda za zdravstveno osiguranje.

Na tu odluku utiču dva faktora-cena i potrošnja, poručuju u Fondu. Tvrde da je u 2014. godini potrošeno više lekova nego u 2013. i da su za to izdvojili dodatne dve i po milijarde dinara.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva