:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2015   12:05

0

141

Tetovo: Molotovljevim koktelima na zgradu opštine

Kako se navodi na sajtu ministarstva, oni su se posle jučerašnjeg protesta koji je organizovalo udruženje građana Eko gerila, okupili pred zgradom tetovske lokalne samouprave i uzvikivujući razne parole počeli da bacaju jaja, nekoliko manjih kamenova, a pred zgradu su pala i dva molotovljeva koktela.

Precizira se da nije bilo povređenih i da nije napravljena materijalna šteta, kao i da se grupa razišla posle pola sata.

U Tetovu, jednom od gradova u Makedoniji u kojem je vazduh najzagađeniji, juče je održan protest pod motom "Za čist vazduh", kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada građana i na kojem su ekološki aktivisti najavili blokadu svih gradskih institucija ukoliko vlast do 25. decembra ne preduzme mere protiv zagađivača vazduha.

Na protestu na gradskom trgu građani su izrazili nezadovoljstvo neodgovornim odnosom vlasti koju smatraju odgovornom za "enormno aerozagađenje u Tetovu".

Tetovo jedan je od makedonskih gradova u kojem se poslednjih sedmica svakodnevno meri veliko prisustvo PM čestica u vazduhu, koje prema rečima lekarima mogu da izazovu mnoge bolesti.

Njihovo prisustvo u vazduhu u Tetovu, Skoplju, Bitolju i još nekim gradovima u Makedoniji, povremeno je i nekoliko puta veće od dozvoljenog.

Zbog zagađenog vazduha u Tetovu zatvorena su obdaništa, osnovne i srednje škole.

Prema rečima gradonačelnice Teute Arifi, na taj način bi učenici trebalo da budu zaštićeni od aerozagađenja kojem su izloženi kada idu u škole.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva