:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 13, 2015   12:05

0

191

Teška borba oko članstva Kosova u UNESKO

Dačić je na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove, na kojem je podneo izveštaj o radu njegovog ministarstva u 2014. godini, rekao da je važno da Srbija ima aktivan pristup tom problemu i da učini što više kako bi to bilo sprečeno.

“Očekuje nas jedna teška borba oko članstva Kosova u nekim međunarodnim institucijama. Očekuje se, ne znam kada, da će Kosovo podneti zahtev za prijem u članstvo u SE, u UNESKO. U OEBS-u je to nemoguće, jer se odlučuje konsenzusom, ali na svakom sastanku predstavnici Albanije, a ponekad i SAD, pitaju kada će Kosovo da učestvuje”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne osporava mogućnost, pravo i potrebu da predstavnici Prištine učestvuju na raznim regionalnim skupovima, ali da osporava njihovo članstvo, jer bi to značilo prejudiciranje statusa.

On je dodao da je Ministarstvo u prethodnoj godini nastavilo napore na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i daljeg sprečavanja priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije i da u tom smislu u narednom periodu Srbija treba da posveti pažnju tradicionalno prijateljskim zemljama Latinske Amerike, Afrike i Azije, a na koje se vrši pritisak da priznaju nezavisnost.

“O tome mi je govorio ministar spoljnih poslova ÄŒilea i ministarka spoljnih poslova Kenije. U uslovima kada smo daleko od tih zemalja, kada više ne postoji taj neki kohezioni faktor kao u vreme Tita, kada svaki od tih regiona ima neke svoje probleme, ne možemo očekivati da će nama neko večno biti prijatelj, a da mi samo gajimo prijateljstvo”, kazao je srpski ministar spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva