:

:

TV Most

Foto: Zvornik jutros Nezavisne

clock

April 28, 2015   08:14

0

201

Terorizam u Zvorniku: Ugrožena RS, Srbija...

"Napad je izvršen u vreme smene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smena i da tada ima najviše policajaca", naglasio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač.

On je potvrdio da je napadač došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

"Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca, tom prilikom ranivši još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmene vatre", precizirao je Lukač.

On je dodao da je napadač bio naoružan sa dve puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjeni su Stevo Milovanović i željko Gajić. Jedan od policajaca ima povrede šake, a drugi prostrelnu ranu desnog ramena.

23.59 - Premijer Srbije Aleksandara Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Vlade Republike Srpske željki Cvijanović i predsedniku Srpske Miloradu Dodiku povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku, poručivši da je potresen vešću o pogibiji policajca.

"Teško je u trenucima velike tragedije naći reči utehe za porodicu čoveka koji je posvetio život očuvanju mira i bezbednosti. U ime Vlade Srbije i svoje ime vama i porodici upućujem iskreno saučešće", navodi se u telegramu saučešća Vučića.

23.37 - Ministar za unutrašnje poslove Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su poznati novi detalji napada, a da je policija odmah nakon napada blokirala kuću napadača u selu Sapna.

"Dovezao se pred policijsku stanicu, napustio vozilo i smrtno ranio jednog policajca, a potom i ranio dvojicu. Sve vreme je uzvikivao Allahu ekber. Ostali policajci s njim su razmenili vatru, a on je pucao iz sačmarice", rekao je Lukač za RTRS i dodao:

"U njegovom automobilu naknadno su pronađeni pištolj i još jedna puška. Kako informacije s terena kažu, napadač Nerdin Ibrić se poslednjih meseci ponašao čudno. Prilikom obavljanje molitve u džamiji izdvajao se načinom prakticiranja vere. Pretpostavke su da je bio povezan s vehabijskom zajednicom."

23.25 - U Banjaluci je počela sednica Vlade Republike Srpske, kojoj prisustvuju predsjednik Republike Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko ÄŒurilović i direktor Policije Gojko Vasić.
.

22.29 - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka srpskih predstavnika u institucijama BiH, da je za danas sazvao hitnu sednicu Predsedništva BiH zbog terorističkog napada u Zvorniku.

"Iz svega onoga što za sada imamo od informacija sasvim je jasno da je reč o terorističkom činu. Ovim činom ugrožen je život običnog čoveka, životi naše dece. To je napad na sve nas i stvar u kojoj više nema kompromisa", poručio je Ivanić.

On je naglasio da je ovo bitka koja se mora dovesti do kraja, naglašavajući da su se predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH dogovorili da insistiraju na tome.

"Insistiraću da vrlo brzo sednu predstavnici svih bezbednosnih organizacija i agencija u BiH. Ovo je prioritet svih prioriteta. Mi ne možemo, ne smemo i nećemo dozvoliti da terorizam pobedi, jer im je želja da se maltene stvore uslovi za novi rat. Ovakvim stvarima nikada nećemo popustiti", naglasio je Ivanić.

On očekuje da će danas imati potpunu informaciju.

22.17 - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko osudio je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

"Nema više vremena da čekamo. Napad u Bugojnu je bio upozorenje, možda žuti ili crveni karton. Ovo se zaista nije smelo desiti", rekao je Incko.

On je istakao da je sada trenutak da svi sarađuju - i građani i policijske strukture i da se bore protiv terorizma. Ocenio je da će napad u Zvorniku loše odjeknuti u svetu, ali da građani moraju biti jedinstveni.

"Ovaj gnusni zločin ne sme dovesti do podela", kazao je visoki predstavnik za Federalnu televiziju.
Komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija pomoći RS i finansijski i obavještajno, Incko je rekao da je u ovom momentu svaka pomoć dobrodošla, bez obzira odakle dolazi.

22.16 - Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je za Federalnu televiziju zakazao vanrednu sednicu Saveta ministara povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku. On je najoštrije osudio ovaj napad i ubistvo policajca, i to ocenio kao udar na institucije sistema.

22.09 - Kako je javio reporter RTRS, trenutna situacija u Zvorniku je mirna, uz pojačano prisustvo policijskih pripadnika po celom gradu. Ljudi su u neverici i strahu, mada među njima nema panike.

22.05 - Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela Mirsad Vilić izjavio je Srni da je, nakon napada u Zvorniku, Direkcija pojačala osiguranje štićenih objekata, te da je na vezi sa svim policijskim agencijama u BiH.

21.58 - Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da su pre tri dana postojala obaveštajna saznanja o mogućem terorističkom napadu. Obaveštajno-sigurnosna agencija obavestila sve agencije o mogućim novim napadima na policijske stanice širom BiH.

21.55 - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak najavio za danas vanrednu konferenciju za medije povodom terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

Crnadak će govoriti o terorističkom napadu, te odgovarati na pitanja medija u velikoj sali MIP-a BiH, sa početkom u 10.45, saopšteno je iz MIP-a.

21.48 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ocenio je da bi teroristički napad u Zvorniku mogao da bude početak mnogo gorih dešavanja u BiH i istakao da će policija Srpske preduzeti sve moguće mere da zaštiti institucije i građane.

Lukač je poručio da će MUP Republike Srpske proganjati teroriste i njihove saradnike ma gde bili na području Srpske, te dodao da oni koji su spremni na ovaj korak "neće imati mira".

"Moraće biti sigurni da imamo odgovore na ovakve stvari i da nećemo ni oprostiti, ni zaboraviti i da ćemo se boriti protiv njih na svakom koraku. To im mora biti jasno i moraju znati da će imati svakog građanina Republike Srpske protiv sebe", rekao je Lukač.

On je naveo da je nakon terorističkog akta u Zvorniku pripravnost policije podignuta na najviši nivo.

"Bojim se da ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u čitavoj BiH. Zato svi moramo da obratimo pažnju na one koji se kreću oko nas, na nepoznata lica, na lica koja su sklona ovakvim stvarima i da preduzmemo sve mere da zaštitimo ne samo policiju, nego građane, institucije, decu", rekao je Lukač.

On je poručio da zbog toga svi moraju biti mobilni i spremni za ovakve stvari koje su se dešavale u svetu, a nažalost i u Srpskoj, te poručio da građani moraju pomoći policiji u pribavljanju potrebnih informacija.

Lukač je naveo da je ovaj napad najgori mogući odgovor na izjave onih političara koji su kritikovali formiranje Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

21.44 - Predsednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, Mustafa Muharemović, osudio je teroristički napad. Muharemović je dodao je da Islamska zajednica ne podržava nikakav oblik nasilja, kao i da se plaši da bi incident mogao Bošnjake u Zvorniku dovesti u nelagodan položaj.

21.35 - Kako prenosi RTRS, napad je izvršen za vreme primopredaje smene, a da je kao napadač identifikovan Nerdin Ibrić.

21.29 - Policajci koji su ranjeni u terorističkom napadu na Stanicu javne bezbednosti Zvornik nalaze se u stabilnom stanju i izvan su životne opasnosti, potvrdio je dežurni lekar zvorničke Opšte bolnice.
U ovom terorističkom napadu ranjeni su policajci željko Gajić i Stevo Milovanović, koji su zbrinuti u Opštoj bolnici u Zvorniku.

21.27 - Kako "Blic" nezvanično saznaje, prilikom pretresa napadača, u potrazi za njegovim dokumentima, pronađeni su puni džepovi municije.

21.25 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku užasna i loša vest za Republiku Srpsku i Srbiju, koja će pomoći Srpskoj i finansijski i obaveštajno.

"Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je želju da Srbija pomogne u skladu sa Dejtonskim sporazumom i pravima koja ima, ne rušeći ničiji integritet. Mi ćemo pomoći i finansijski i obaveštajno", uzvratio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je sinoć dva puta telefonom razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Dodikom.

Vučić je najavio da će predsednik Republike Srpske i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač za dva dana doći u Beograd, gde će razgovarati sa njim i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.

21.15 - Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, digao je na noge sve raspoložive snage MUP-a Republike Srpske, jedinicu za podršku, uniformisane policajce i inspektore zbog terorističkog napada u Zvorniku.

U pripravnosti su sve patrole policije i ujutro će pripadnici policije obezbeđivati sve državne ustanove, škole i vrtiće u skladu sa svojim nadležnostima. Međutim, to ne znači da škole i vrtići neće raditi.
Oko 22 časa bi trebala da bude održana vanredna sjednica Vlade RS zbog terorističkog napada u Zvorniku, koju je sazvala premijer željka Cvijanović.

20.46 - Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kazao je za "Avaz" da su tužioci ove pravosudne institucije već na putu za Zvornik.

"Izdate su i instrukcije MUP-u RS i SIPA šta da rade na mestu događaja", rekao je Grubešić.

20.30 - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kako je potvrđeno, odmah je po saznanju o napadu izašla na lice mesta koje osiguravaju pripadnici MUP-a RS.

O eventualnom uključivanju SIPA u vršenju uviđaja i drugih radnji i dokazivanja odlučiće nadležno Tužilaštvo. SIPA je u koordinaciji s MUP-om RS mobilisala sve svoje obaveštajne kapacitete radi prikupljanja saznanja i informacija u vezi s ovim događejem, potvrdila je Kristina Jozić, portparol SIPA.

20.28 - Nezvanično saznajemo da je napadač pred SJB Zvornik došao automobilom marke golf 2 crne boje i izvadio pušku pumparicu i uz povike "Allahu ekber" krenuo da puca. Nezvanično, prvo je ubio Đurića, a u razmjeni vatre ranio druga dva policajca. Tom prilikom je i on sam likvidiran.

20.26 - Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, potvrdio je informaciju o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku. On je kazao da se, prema dosadašnjim informacijama s terena, napad može okarakterisati kao terorizam.

"Jedan policajac je ubijen, dva su ranjena. Napadač je u stanicu upao s automaskom puškom, da bi kasnije u razmjeni vatre i on bio ubijen. Ono što sada znam mogu samo reći da je ovo nezapamćen slučaj i klasičan oblik terorizma", rekao je Mektić, dodajući da se radi o ataku na državu.

20.21 - Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku okarakterisan kao teroristički napad. Kako je kazao, on trenutno koordinira akcijom na području Zvornika.
Istakao je da je još rano govoriti o identitetu napadača.

20.05 - Naoružani napadač je večeras oko 19.00 časova upao u policijsku stanicu, uzvikujući "Alahu egber!"

Kako saznaju Nezavisne pripadnik vehabijskog pokreta dovezao se vozilom do Stanice javne bezbednosti u Zvorniku, a kada mu je rečeno da tu ne može da se parkira, počeo je da puca.
U napadu je jedan policajac ubijen, a dva su ranjena, rekla je portparol CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović.


CVIJANOVIĆ POZIVA NA UZDRžAVANJE OD JEZIKA MRžNJE, POSEBNO NA DRUŠTVENIM MREžAMA


Nakon sednice Vlade RS održane kasno sinoć premijer Srpske željka Cvijanović je, osudivši teroristički napad u Zvorniku, pozvala građane BiH na mir i toleranciju, te uzdržavanje od jezika mržnje, posebno na društvenim mrežama.

Cvijanovićeva je navela da Vlada poziva građane da se uzdrže od širenja dezinformacija, panike i svega onoga što bi moglo dodatno da iskomplikuje i oteža situaciju.

"Određene službe su preduzele operativne aktivnosti i sada je jasno da u BiH postoje ekstremne situacije i pretnje. Potrebno je da svi predano rade u sklopu svih nadležnosti. Pozivam sve građane BiH da ukoliko imaju informacije o ovom ili sličnim napadima obaveste nadležne ustanove. I pored svega što se večeras desilo u Zvorniku, želim da pozovem sve građane na mir i da ne shvataju ovo delo kao provokaciju koja bi izazvala nove sukobe", kazala je sinoć Cvijanović.

"Vlada očekuje punu saradnju - od medija i svih aktera u društvu - da bismo ostali na ovom zadatku svi zajedno. Vlada poziva na potpunu saradnju svih institucija i građana sa istražnim organima kako bi se što pre utvrdilo da li je reč o pojedinačnom ili organizovanom terorističkom aktu", istakla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sednice Vlade Srpske, a prenosi Srna.

Navodi da Vlada podržava inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da u utorak bude održan sastanak sa predstavnicima iz Srpske u zajedničkim organima u BiH, a na kojem bi, osim nje, prisustvovali predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko ÄŒubrilović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

DODIK OPTUžUJE OBAVEŠTAJNE STRUKTURE U SARAJEVU

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da žali za izgubljenim životima. Ono je dodao da je napadač očigledno računao na to da neće ostati živ, ali da je ubijeni policajac bio nedužan.

"Policija je uspostavila kontrolu. Volio bih da je to bio individualan čin, ali čujemo da je napadač bio obučen. žao mi je mladih indoktriniranih ljudi. Ovaj atak na RS je ujedno atak na priču o bezbednosti", naveo je Dodik.

Dodik je demantovao da je Vlada dobila kompletnu informaciju o mogućem terorističkom napadu u BiH.

"To je bila uopštena informacija da je moguć teroristički napad negde na području BiH, ali je rečeno da nemaju pojma gde. Tako su nam prenele obaveštajne strukture i ta informacija nije bila upotrebljiva", istakao je Dodik.

PREDSJEDNIK NARODNE SKUPŠTINE RS: BEZBEDNOSNE STRUKTURE BIH NISU DORASLE ZADATKU

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko ÄŒubrilović izrazio je nadu da će policija Srpske, kada je reč o terorističkom napadu u Zvorniku, u daljem postupku znati da odreaguje na pravi način i istakao da ima puno poverenje u nju, što ne može reći za druge policijske strukture u BiH.

"To će se u budućnosti morati rešavati na drugi način, uz mnogo više poverenja i saradnje, pre svega među narodima", rekao je ÄŒubrilović na konferenciji za novinare nakon vanredne sednice Vlade Srpske.

On je ponovio da teroristički napad u Zvorniku predstavlja napad na institucije Republike Srpske i Srpsku, te da bezbednosne strukture BiH ili nisu dorasle zadatku ili se ne bave pravim poslom.

"Događaji u Bugojnu, Sarajevu i nekim drugim mestima u BiH izgleda da nisu bili dovoljna opomena bezbednosnim strukturama BiH da odreaguju na pravi način i zbog toga nam se desio ovaj nemio događaj", ocenio je ÄŒubrilović.

On je pohvalio policajce koji su se u trenutku napada našli u stanici, jer je s obzirom na činjenicu da je tada bila smena, moglo doći do mnogo većih žrtava.

"Nažalost, žrtve su ogromne, izgubljen je jedan život, dva čoveka su povređena i to je težak udarac svima nama", rekao je ÄŒubrilović.

On je ocenio da će ovo biti teška noć i za Srbe i Bošnjake na području Zvornika, ali da će policija sigurno znati da odgovori na adekvatan način i dati podršku građanima da noć provedu mirno.

"Iz tog razloga organi vlasti Republike Srpske znaće da pruže adekvatnu podršku. Vlada Srpske zna šta treba da uradi i kako da odgovori na ovaj i buduće događaje", poručio je ÄŒubrilović.

On je rekao da ne treba padati u paniku i koristiti teške reči, jer noćas nije lako ni Bošnjacima, ni Srbima, ni Hrvatima.

VALENTIN INCKO NE OÄŒEKUJE DESTABILIZACIJU SITUACIJE U BIH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, osudio je sinoć napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena, rekavši da je ovaj napad, posle onog u Bugojnu i na američku ambasadu u Sarajevu, "poslednja opomena".

Incko je, međutim, u izjavi za Federalnu televiziju, rekao da ne očekuje destabilizaciju situacije u BiH, već još bolju saradnju policijskih snaga u federaciji.

Incko je ocenio da će napad u Zvorniku loše odjeknuti u svetu, ali da "građani moraju biti jedinstveni", prenela je Fena.

OÄŒEVIDAC ALEKSANDAR PETROVIĆ: KAKO DA SUTRA DETE POŠALJEM U ŠKOLU

Šokirani su građani Zvornika. Kako kažu, duga je i teška noć pred njima.

Pitaju se, kako će biti sada. Da li će se i kada stanje u ovom gradu normalizovati? Mirnu svakodnevicu narušio je gnusni teroristički akt.

Kako je nakon napada pričao očevidac Aleksandar Petrović pred kamerama RTRS-a, “bilo je grozno”.

"Strašno, krenuo sam prema gradu i čuo pucnjavu. Vratio sam se pred policijsku stanicu i vidio mrtvog čovjeka. Krvavi, ranjeni policajci su trčali, izgubio sam se. Nisam znao šta se dešava. U velikom sam šoku. Kako da sutra dete pošaljem u školu", zapitao se Petković, a prenosi Radio Sarajevo.


NEBOJŠA STEFANOVIĆ RAZGOVARAO SA KOLEGOM IZ RS
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je kolegi iz Republike Srpske Draganu Lukaču izjavio saučešće zbog pogibije policijskog službenika u napadu pripadnika vehabija u Zvorniku, ističući da MUP Srbije preduzima sve mere kako bi sprečio slične pojave na svojoj teritoriji i pružio podršku Republici Srpskoj u borbi protiv terorizma.

"Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem i tom prilikom izjavio saučešće zbog pogibije policijskog službenika tokom napada pripadnika vehabija na policijsku stanicu u Zvorniku", rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

Stefanović je rekao da se nada da će se dvojica ranjenih policijskih službenika što pre oporaviti.

On je napomenuo da MUP Srbije preduzima sve neophodne mere iz svoje nadležnosti kako bi sprečio slične pojave na svojoj teritoriji i pružio svu neophodnu podršku policiji Republike Srpske u borbi protiv terorizma.

"Republika Srbija, u saradnji sa svim zemljama regiona zapadnog Balkana, u okviru koalicije za borbu protiv ISIL, učestvuje u suzbijanju terorističkih pretnji", istakao je Stefanović.

ANALITIÄŒAR ALEKSANDAR RADIĆ: TERORIZAM UŠAO NA VELIKA VRATA NA OVE TERENE

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da će se teroristički napadi na ovim prostorima sve češće dešavati i da će određivati političku stvarnost.

Povodom terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, Radić kaže da je ovo, prije svega, napad na civilizaciju kojoj pripadamo.

"Ovde nije riječ samo o Republici Srpskoj i nama kao Srbima, nego o aktima koji sada pokazuju da i nas percipiraju kao deo zapadne civilizacije, a napadi su simboli", rekao je Radić.

On je ocenio da je došlo vreme kada je terorizam ušao na velika vrata na ove terene.

"Mislim da ćemo i u budućnosti da se suočavamo sa događajima kao što je ovaj. Bojim da će to postati nešto što će biti mnogo češće i što će određivati našu političku stvarnost", rekao je Radić.

On ističe da se Srbima nije verovalo kada su pokušavali 90-ih godina da objasne Zapadu sa čim se suočavaju na svom terenu.

"Smatralo se da je naš nacionalizam kada govorimo o problemu sa islamskim ekstremizmom. Na kraju se pokazalo da je reč o nečemu što nije bila propagandna matrica, nego o ukazivanju na opasnost koja dolazi", rekao je Radić.

On kaže da je u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji i Hrvatskoj gurnata u stranu činjenica da je nosilac najekstremnijih oblika političkog djelovanja i ekstremizma mlada generacija, koja ne pamti rat, osim kao sećanje svojih roditelja.

"To je opasnost koja se ignorisala i naprosto nije bila politički korektna. Međutim, činjenica je da su među mladima na prostoru bivše Jugoslavije politički ekstremizam i nacionalizam jako široko prihvaćeni i sada ćemo morati da se nosimo sa direktnim posledicama toga", smatra Radić.

On kaže da je region godinama bio mimo glavnog zbivanja kada je reč o terorizmu, ali sa sve većim vezama ljudi sa ovih prostora sa mestima gdje se razvijaju najekstremniji ideološki koncepti i terorizam kao nusprodukt.

"Morali smo da budemo svjesni da će prije ili kasnije kod nas da se promijene okolnosti i da ćemo na našem terenu imati klasične akte terorizma", rekao je Radić.

LAZANSKI: LOKACIJA NIJE SLUÄŒAJNA, ZVORNIK I REKA DRINA GRANICA PREMA SRBIJI

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je teroristički napad u Zvorniku direktan napad na Republiku Srpsku i njeno postojanje.

"Može se reći da je ovo na određeni način očekivano. BiH nije raščistila sa pojavom i fenomenom vehabija. Dakle, ono što je ušlo za vreme građanskog rata u BiH - kada je reč o islamskim džihad ratnicima - nije otišlo, ostalo je i odomaćilo se", izjavio je Lazanski.

Prema njegovim rečima, ideološki faktor u smislu radikalnog islama učinio je svoje.

"S druge strane, naravno, uticaj i ovih koji su bili na ratištima u Siriji, Libiji i tako dalje, verovatno ima nekih elemenata, ali još u ovom času ne znamo koja je okolina te osobe koja je izvršila teroristički napad", naveo je Lazanski.

On je rekao da je činjenica da je napadač birao baš policijsku stanicu kao simbol vlasti Republike Srpske, jer je policija i dalje entitetska.

"Nije slučajno što je on ovo uradio baš u policijskoj stanici u Zvorniku, a ni lokacija nije slučajna zato što su Zvornik i reka Drina granica prema Srbiji", konstatovao je Lazanski.

On je ocenio da sve to ukazuje da je pozadina napada mnogo ozbiljnija nego što se to čini na prvi pogled.

"Ovde nije reč o pojedinačnom nego o pojavnom aktu terorizma i u suštini je pozadina mnogo ozbiljnija. Ovaj slučaj pokazuje totalni nedostatak koordinacije između obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi na relaciji Sarajevo - Banjaluka", rekao je Lazanski.

On je dodao da Sarajevo ima verovatno najveći broj dosijea potencijalnih terorista na prostorima BiH.

"Pitanje je zašto ne distribuišu profile ličnosti koje mogu takve akte da naprave. Očito je da su službe bezbednosti na nivou cele BiH podbacile. E sad, neka vide kako preventivno delovati da se to ne ponovi", kaža Lazanski.

On je povukao paralelu između nedavnih događaja u Makedoniji, gde je takođe napadnuta policijska stanica, i ovog napada, i zaključio da ta dešavanja nisu nimalo slučajna.

"Moguća je koincidencija sa napadom na karaulu u Makedoniji. Da li smo na pragu neke nove faze sukobljavanja i turbulencija na ovom delu Balkana - videćemo. U svakom slučaju, ovo jeste direktan napad na Republiku Srpsku i njeno postojanje", naglasio je Lazanski.

PORUKA SRPSKOM NARODU DA NIJE BEZBEDAN

Motiv za večerašnji teroristički napad u Zvorniku je rušenje Republike Srpske, destabilizacija i Srbije i Srpske, te slanje poruke srpskom narodu da nije bezbjedan, izjavio je Srni ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

"Napadnut je Zvornik, a to je, ustvari, srce ili most između Srbije i Srpske. Ovakva poruka se šalјe u momentu kada Srpska preduzima značajnije korake na planu borbe protiv terorizma i uvodi i upravu za jednu takvu borbu, i kada MUP Srpske želi zaista da ovom problemu posveti značajniju pažnju", rekao je Galijašević.

On je konstatovao da ovo nije izolovani incident, niti je slučajna akcija nekog poremećenog fanatika.

"Ovo je planska teroristička akcija, koja treba da iznudi određena politička rešenja, da dovede do ukupne destabilizacije prostora i da celu situaciju učini daleko složenijom i težom", upozorio je Galijašević.

Prema njegovim rečima, nakon detalјnih analiza ovog događaja, sigurno će se videti i delovi pojedinih lokalnih elemenata same priče iza koje, bez sumnje, stoji islamski fundamentalizam, ali će se u tim analizama sigurno preplitati objašnjenja koja imaju veze sa ratom, sa nekom lokalnom pričom sa ovog prostora i slično.

"Međutim, ovaj događaj se ne može ozbilјnije analizirati bez analize poremećene bezbednosne situacije u regionu sa stanovništva islamskog fundamentalizma i terorizma", rekao je Galijašević.

On je ukazao i na destabilizaciju Makedonije, na pokušaj rušenja premijera te zemlјe Nikole Gruevskog, kao i na napad na policijsku stanicu na granici Makedonije i Kosova, koji su izveli mudžahedini povezani sa odredom "El Mudžahedin".

"Sve ovo svedoči da je pred nama jedno ozbilјnije vrijeme desetabilizacije i delovanja ovog islamističkog elementa povezanog i sa onim ratnim formacijama i sa, rekao bih, fundamentalističkom politikom u Sarajevu, ali i sa pojedinim zapadnim službama. Dakle, ovde je reč o ozbilјnoj destabilizaciji koja vuče korene iz ukupnih geopolitičkih kriza, iz odnosa SAD i Rusije i američke potrebe da se Balkan, odnosno onaj pravoslavni deo Balkana, destabilizuje", istakao je Galijašević.

Galijašević je rekao da Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH objektivno ima najveće nadležnosti za tu vrstu antiterorističkog djelovanja, ali se njen direktor ruši nezakonitim sudskim postupcima.

"U trenutku kada se od Sipe očekuje da obezbeđuje objekte i lica kako bi se učinila još slabijom i kada imamo
Obaveštajno-bezbednosnu agenciju /OBA/ u kojoj je direktoru istekao mandat, mi smo žrtve jedne složenije igre i ovde je reč o ozbilјnijoj destabilizaciji političkih prilika", kaže Galijašević.

On je upozorio da se mogu očekivati novi slični teroristički napadi, navodeći da se oni dešavaju uvek u određenim dramatičnim vremenima.

"Kada se određene političke poruke pojave i kada Republika Srpska počne govoriti o vlastitim odgovornostima i perspektivama, onda dolaze takvi događaji koje neki žele da predstave kao incidente", ističe Galijašević.

On ne vidi se u tome terorizam nego se kvalifikuju kao neka druga dela koja je počinio pojedinac.

"Ali, taj pojedinac je od nekoga dobio oružje, radikalizovan je i instrumentalizovan od nekoga, bez obzira kakav je lokalni ili ratni predtekst bio iza njegove prividno lične motivacije", rekao je Galijašević.

On je napomenuo da je motiv rušenje Republike Srpske, destabilizacija i Srbije i Republike Srpske i slanje poruke srpskom narodu da nije bezbedan.

"Takvih poruka može biti i u narednom periodu ukoliko ova poruka ne postigne želјeni efekat. Nažalost, zapadne službe u ovom trenutku nisu partneri u ovoj borbi, to su njihovi geopolitički vojnici", dodao je Galijašević.

Galijašević je istakao da u svakom slučaju ovu situaciju treba ozbilјno tretirati jer ovakvih napada može uvek biti.

"Ima oko 5.000 lјudi sposobnih da izvede tako nešto i ima oko 100.000 lјudi koji su već pripremlјeni za takve uloge, koji se fanatizuju i verski radikalizuju, a za to nema otpora u društvu. Pitanje je za američku Ambasadu: na kojoj ste vi strani u ovim terorističkim akcijama? Šta je vaša uloga ako ove poltrone iz Tužilaštva i Suda BiH ne želite ni pritisnuti ni zahtevati od njih da rade svoj posao?", naveo je Galijašević.

Izvor: Agencije, RTRS, Nezavisne

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva