:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2015   12:05

0

175

Teroristi ne smeju da se nazivaju oslobodiocima


"Ne postoji univerzalni model suprostavljanja ovom globalnom fenomenu, ali svakako treba kontinuirano raditi na sprečavanju radikalizacije grupa ili pojedinaca. Ne smemo dozvoliti da se terorističke organizacije nazivaju oslobodilačkim pokretima, jer se cilj delovanja i udruživanja terorista može lako prepoznati", rekao je Stefanović na Regionalnom samitu o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Na sesiji "Jačanje veza sprovođenja zakona u zajednici za borbu protiv nasilnog ekstremizma", Stefanović je istakao da je ideologija nasilnog ekstremizma svakog dana sve veća pretnja i najveći bezbednosni izazov kome se svi moraju zajednički i odlučno suprotstaviti i na svaki pokušaj udara ekstremista odgovoriti snažno i beskompromisno.

"Najnovija događanja u Kumanovu, ali i nedavni napad na policijsku stanicu u Zvorniku, potvrđuju da je terorizam sve prisutniji i predstavlja ozbiljnu pretnju demokratskim načelima i slobodama i glavni je oponent ljudskih prava. Zato je neophodan jedinstven i snažan odgovor svih država", naglasio je Stefanović, navodi se u saopštenju MUP.

Prema njegovim rečima, cilj Srbije je da pronađe i procesuira sve za koje postoji sumnja da propagiraju radikalnu ideologiju. "Pojačali smo i kontrolu na graničnim prelazima, jer želimo da presečemo najvažnije izvore finansiranja terorističkih grupa, koji proizlaze iz ilegalne trgovine oružjem, narkoticima, ljudima", objasnio je Stefanović.

Ministar je precizirao da je u saradnji sa susedima samo tokom prošle godine u zajedničkim kontakt-centrima prema Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj razmenjeno skoro 300 informacije od operativnog značaja, koje su rezultirale suzbijanjem različitih vidova kriminala i onemogućavanjem širenja nelegalnih poslova odakle se deo novca preusmerava ka terorističkim organizacijama.

"U prva četiri meseca ove godine sa kolegama iz SAD, Nemačke, Francuske, Austrije, Velike Britanije, Italije, Španije, ali i sa drugim inostranim partnerima, razmenili smo 611 operativnih informacija", dodao je Stefanović, podsetivši na niz akcija koje su rezultat uspešne međunarodne saradnje u kojima je uhapšen veći broj pripadnika različitih kriminalnih grupa i zaplenjena veća količina droge.

U cilju sprečavanja finansiranja terorizma kroz legalne tokove, kako je naveo Stefanović, Srbija je veliku pažnju posvetila finansijskim istragama."Pomno pratimo puteve novca koji dolazi od organizovanog kriminala i koji predstavlja jednu od baza za pomoć nasilnom ekstremizmu", naveo je Stefanović i dodao da su zahvajujući proaktivnom pristupu i velikom broju finansijskih istraga u poslednjih šest meseci donete naredbe o privremenom oduzimanju i o zabrani otuđenja velikog broja nepokretnosti, čija je vrednost prelazi 11 miliona evra.

Podsetivši da je Srbija promenila krivični zakonik i uvela dva nova krivična dela - učestvovanje u ratu i organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, Stefanović je istakao da je zahvajujući kriminalizaciji ovih dela znatno smanjen broj širenja radikalnih ideja putem društvenih mreža.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva