:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2015   12:05

0

112

Terorista iz Pariza planirao nove napade

Abdelhamid Abaud, belgijski državljanin poreklom iz Maroka, takođe se hvalio lakoćom kojom je ponovo ušao u Evropu preko Sirije, dva meseca pre napada, koristeći haos izazvan izbegličkom krizom, prenosi portal Indeks.

Kako je naveo Rojters, prema tajnim policijskim izveštajima koji su ove nedelje procurili u francuskoj štampi, jedan od ispitanih svedoka opisuje kako je Abaud dva dana nakon napada zatražio pomoć rođake Hasne Ait Bulahecen, zatraživši da ga sakrije dok priprema nove akcije.

Govoreći o budućim planovima, on je rođaci 15. novembra rekao da će "napraviti goru štetu u četvrtima bliskim Jevrejima i da će poremetiti prevoz i škole," rekao je svedok.

Abaud je rođaci nameravao da da 5.000 evra da kupi dva odela i dva para cipela za njega i neidentifikovanog saučesnika u planiranim napadima na parišku komercijalnu četvrt La Defans, što je u utorak potvrdio i pariski tužilac Fransoa Molen.

Prema izjavama svedoka, zločinac se hvalio načinom na koji je ušao u EU i činjenicom da je dva meseca boravio u Francuskoj neotkriven pa je sigurnost u Francuskoj ocenio sa "nula".

Iz kancelarije pariskog tužioca u petak je saopšteno da će pokrenuti preliminarnu istragu o tome kako su poverljive izjave svedoka iz istrage pronašle put do štampe.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva