:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2017   12:05

0

190

Tereza Mej u iznenadnoj poseti Briselu posle zastoja oko Bregzita


Neočkeivanio sastanak Tereze Mej s predsednikom Evropske komisije žan-Klodom Junkerom i glavnim pregovaračem EU Mišelom Barnijeom sledi posle Barnijeovog upozorenja prošle nedelje da je poslednja runda razgovora završila u "uznemirajućem zastoju" u vezi s britanskim finansijskim obavezama prema Uniji.





EU procenjuje da Velike Britanija treba da plati izmedju 60 i 100 milijardi evra obaveze koje je preuzela kao članica EU, uključujući za razvojne projekte i penzije za javne službenike. London odbacuje takve sume.



EU traži napredak o takozvanim pitanjima razvoda - finansijskom rešenju, pravima gradjana i statusu granice izmedju Irske i Severne Irske - pre nego što se krene dalje na pitanje buduće trgovine i bezbednosnih aranžmana. Očekuje se da lideri ostalih 27 članica ove nedelje odluče da nije bilo dovoljno napretka da bi se pregovori prešli u sledeću fazu.



Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson tražio je danas od EU da ubrza pregovore i počne razgovore o bišvim odnosima s Velikom Britanijom koja bi trebalo da izadje iz EU do marta 2019. Dolazeći na sastanak ministra spoljnih poslova EU u Luksemburgu, Džonson je rekao da je vreme da se pregovori pokrenu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva