:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2017   12:05

0

269

Teme o kojima Vatikan ćuti


Vatikan i Katolička crkva su, međutim, puni dokazanih mračnih tajni o kojima niko nikada, ili samo ponekad i samo pomalo govori, koje otkrivaju da to i nije baš "raj na Zemlji", piše "Rojters".



Vatikan, na primer, ima jednu od najviših stopa kriminala na svetu, a statistički podaci otkrivaju da je svaka osoba u Vatikanu povezana sa 1,5 krivičnih dela, po čemu se ova najmanja država na svetu svrstava u društvo sa najvećom stopom kriminala.



Ipak, treba naglasiti, navodi britanska agencija, da najveći broj kriminalnih dela nisu zločini, već džeparenje uglavnom turista, koji u Vatikan dolaze u velikom broju tokom cele godine.


Osim toga, tu su još droga i prostitucija, a najproblematičnije je to što Vatikan ima samo jednog sudiju i previše blage kazne.



Kod Katoličke crkve nalaže se potreba ispovedanja kako bi se očistio greh i primio oproštaj i to funkcioniše u svim slučajevima, osim ako ne bi ispričao poverenu mu tajnu, zatim ako bi se ispovedao svom seksualnom partneru, kao i u slučaju da se neko ispovedi da je učestvovao u pobačaju ili ubistvu.



Ta tri greha odnose se isključivo na sveštenike i za njih je zadužen poseban, specijalno obučen Apostolski sud za koji je vezana i jedna zanimljvost.



Reč je, naime, o sudu koji se redovno sastaje punih 830 godina, a njegov rad se drži daleko od javnosti, kao i kazne koje izriče sveštenicima iz svojih redova.



Za razliku od pitanja ženidbe sveštenstva, što sada nije moguće, ali se ne isključuje mogućnost da će se to jednog dana promeniti, sasvim je izvesno da žene nikada neće moći da dobiju sveštenički red.



To proističe iz apostolskog pisma koje je izdao papa Jovan Pavle Drugi, 1994. godine, kojeg svi moraju da se pridržavaju. To isključivo znači da muškarci i žene imaju drugačije uloge i da je Hrist ustanovio da sveštenstvo može biti samo muško.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva