:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

204

Telekom Srbija lansirao novu aplikaciju za vozače

Ova besplatna aplikacija je kreirana u okviru kampanje "Kada voziš, parkiraj telefon!", i namenjena je pre svega mladima koji su najčešći korisnici pametnih mobilnih telefona, ali i najrizičnija kategorija vozača, navedeno je u saopštenju.

Aplikacija je dostupna na srpskom i engleskom jeziku. Kako su precizirali iz Telekoma, pozivaocu ili pošiljaocu poruke aplikacija će slati poruku: "Trenutno vozim, a kad vozim parkiram telefon", ili neku drugu koju sami definišete.

"Kada parkirate automobil i isključite aplikaciju možete ponovo bezbedno da pregledate poruke, pozive i obaveštenja. Ako već morate da koristite mobilni uređaj tokom vožnje, to radite na zakonom dozvoljen način, putem hands-free uređaja, a aplikacija vam u tom slučaju omogućava da se pozivi prebace na hands-free, lako i jednostavno, a da svi ostali koji žele nešto da vam poruče dobiju obaveštenje da vam je uređaj "trenutno parkiran", navedeno je u saopštenju.

Ovaj Telekomov novitet sadrži, kako se dodaje, i edukativni deo koji upozorava da telefoniranje tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode četiri puta a pisanje poruka čak osam puta.

"Vozač koji tokom vožnje koristi telefon ponaša se kao da je pod dejstvom alkohola od najmanje 0,8 mg/ml. Njegove reakcije su sporije, ne zapaža brojne detalje u saobraćajnoj situaciji, dovodeći tako u opasnost i sebe i druge. I kada vozite manjim brzinama, vaš automobil će u trenutku preći dovoljnu razdaljinu da dovedete u opasnost sebe i svoje saputnike, kao i druge učesnike u saobraćaju", poručuju iz Telekoma Srbija.

Aplikacija je kreirana u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja Telekom Srbija. Dostupna je na Google Play-u za mobilne uređaje koji imaju Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) verziju operativnog sistema, kao i za sve modele novije generacije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva