:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2015   12:05

0

115

Talibani:Lider ID nije vođa svih muslimana

Nešto ranije su i avganistanski talibani saopštili da ne priznaju Al-Bagdadija za vodju, kao reakciju na to što se nekoliko komandanata nižeg ranga i avganistanskih i pakistanskih talibana zaklelo na lojalnost IS-u.

Islamska država je prošle godine proglasila svog lidera kalifom, odnosno čelnikom države, a Al-Bagdadi ima ambiciju da ustanovi globalni kalifat na čijem bi čelu bio upravo on.

U poslednje vreme su se pojavile spekulacije da vodjstvo pakistanskih talibana, čiji je cilj da svrgnu vladu premijera Pakistana Navaza Šarifa i uspostave šerijatsku državu, zazire od IS.

"Al-Bagdadi nije kalif, zato što u islamu titula kalif znači da ta osoba kontroliše čitav muslimanski svet, što u slučaju AL-Bagdadija nije istina - on kontroliše određene ljude i teritoriju", navodi se u saopštenju pakistanskih talibana.

"Al-Bagdadi nije islamski kalif, jer nije izabran u skladu sa islamskim pravilima", ističu talibani iz Pakistana, dodajući da vođa Islamske države ima veoma malo kontrole nad muslimanskim zemljama poput Egipta, Libije, Jemena i Avganistana.

Pakistanski talibani deluju odvojeno od avganistanskih, a međusobno su povezani, ali slabo.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva