:

:

TV Most

clock

Jun 21, 2017   12:05

0

111

Talas ostavki ministara u Francuskoj

Portparol francuske vlade Kristof Kastaner izjavio je za Rojters da će ostavke koje su podneli ministri, članovi stranke Modem, "pojednostaviti stvari".

U izjavi radiju Evropa 1, Kastaner je rekao da je nakon obezbeđivanja većine u nedelju sada vreme da se radi.

Francuski ministar pravde Fransoa Bajru izjavio je prethodno AFP-u da će napustiti francusku vladu. "Doneo sam odluku da ne budem deo nove vlade", rekao je Bajru.

Bajru je član partije MoDem, koja se nalazi u centru skandala oko lažnih poslova.

Juče je ministarka odbrane Silvija Gular, iz iste stanke, nekadašnja poslanica u Evropskom parlamentu, objavila da se povlači sa funkcije.

Ona je izjavila da ne može da ostane u vladi dok postoji mogućnost da bude ispitana u vezi sa navodnom zloupotrebom novca iz fondova Evropskog parlamenta za plaćanje osoblja u Francuskoj.

Gularova je obavljala dužnost ministra odbrane samo mesec dana, ali se, kako je izjavila, odlučila na ovaj potez zbog Makronove namere da "očisti" francusku političku scenu.

Osim Silvije Gular, i ministar teritorijalne kohezije Rišar Fernan, koji je takođe pod istragom, ali zbog navodnog sukoba interesa u vezi sa njegovim poslovanjima u prošlosti, objavio je da napušta vladu.

Fernan je negirao da je učinio bilo šta nezakonito, a prilikom gostovanja na RTL televiziji naveo da je da ostavku podnosi kako bi predvodio poslanike u skupštini iz redova Makronove partije.

Naveo je da je taj novi posao - "strateški posao" i "znak poverenja" koje mu je Makron ukazao.

Do ostavki na ministarske pozicije dolazi u trenutku kada francuski predsednik sprovodi manje izmene u vladi nakon rezultata parlamentarnih izbora završenih u nedelju, kada su njegova stranka "Republika u pokretu" i saveznik MoDem obezbedili apsolutnu većinu u donjem domu francuskog parlamenta, navela je francuska novinska agencija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva