:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 10, 2015   12:05

0

141

Tajne službe neophodne, ali da rade po zakonu

On je, kao učesnik tribine "Istina koja kasni", pre koje je prikazana specijalna epizoda TV serijala "Pad haških begunaca", rekao novinarima da taj film pokazuje koliko je značajno da i tajne službe rade svoj posao upravo onako kako im šefovi daju zadatke i da nemaju svoje posebne interese da budu pod kontrolom svakog političara.

"Film je pokazao da tajne službe treba da rade u skladu sa zakonom, bez bilo kakvog sopstvenog interesa", rekao je Janković dodajući da, bez rada tajnih službi, oni koji su u to vreme bili optuženi za neke od najtežih zločina sigurno ne bi izašli pred lice pravde.

Kako je rekao, to pokazuje potrebu zašto tajne službe moraju da postoje, ali istovremeno njihovu obavezu da rade onako kako im se kaže, na način na koji se to od njih traži i da ne bude nijedne sumnje da bi bilo čije pravo bilo ugroženo njihovim radom.

On je ocenio da je način na koji su tajne službe radile u procesu hvatanja haških begunaca bio nekoordinisan i da su imale različite šefove sa različitim interesima, kao i da nije bilo razmene informacija, što je bio jedan od odlučujućih problema koji je uslovljavao neefikasnost.

Janković je podsetio da je tokom tog procesa, upravo zbog prethodno pokazane neefikasnosti, po prvi put došlo do formiranja nekih koordinisanih mehanizama.

Zamenik specijalnog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da pridruživanje Srbije EU jeste politički cilj, ali da zločini koji su prikazani u filmu nemaju veze sa politikom, već sa pravdom.

"Sve ono što smo radili, radili smo zbog žrtava" rekao je Vekarić dodajući da ljudi o kojima se govori u filmu nisu učestvovali u "rijalitiju", već zato što su optuženi ili već osuđeni za najteže povrede zakona međunarodnog prava.

Kako kaže, traganje za pravdom suštinska je poruka serijala, dodajući da je to sjajno ostvarenje u kome je verno prikazano sve ono što se dešavalo.

"Rešenost Srbije da ispuni međunarodne obaveze dovela je do toga da su se sve vlade, kao i aktuelna, okupile oko istog cilja, a to je EU", rekao je Vekarić.

On je rekao da film pokazuje da su postojali problemi, ali kako smatra, sve manjkavosti nisu specifičnost samo Srbije, već postoje u mnogim zemljama, a afere su sastavni deo priča obaveštajnih igara.

Nekadašnji načelnik Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije i bivši pomoćnik ministra odbrane Aleksandar Dimitrijević kaže da animoziteti među službama nisu "specijalitet" Srbije već da postoje u gotovo svim državama sveta koje imaju više službi.

"Negde su one drugačije, pa je manji animozitet. Svaka služba teži da bude blizu vlasti i daje joj najpouzdanije informacije", rekao je Dimitrijević.

Nekadašnji načelnik SORZ - Specijalne jedinice MUP-a Aleksandar Kostić smatra da svaka služba treba da zauzme svoje mesto i radi svoj posao.

"Ako svaka služba ima svoje mesto u sistemu onda taj sistem funkcioniše besprekorno", rekao je Kostić i kao primer naveo ubistvo bivseg premijera Zorana Ðinđića, ocenjujući da je to bio propust službi bezbednosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva