:

:

TV Most

clock

Mart 09, 2015   12:05

0

172

Tahiri:Srbija pre ulaska u EU da prizna Kosovo



"Srbija interno i za potrebe kućnog političkog marketinga može da razmišlja i tumači Briselski sporazum kako hoće, iako je svesna da je to međunarodna obaveza i standard EU. EU je zakonski obavezala Srbiju na normalizaciju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom i taj uslov je oličen u Poglavlju 35 u procesu pridruživanja za Srbiju. Srbija je takođe svesna i da će pre ulaska u EU morati da prizna državu Kosovo", rekla je Tahiri.

Ona je za list "Danas" rekla da, "u skladu sa kosovskim zakonom i Briselskim sporazumom, asocijacija većinski srpskih opština (ZSO) na Kosovu, neće imati izvršna, niti nadzorna ovlašćenja, nego koordinatorsku i savetodavnu ulogu".

"Smatramo da će puno i proverljivo sprovođenje dogovora o pravosuđu, zatvaranje 'civilne zaštite' i svih srpskih paralelnih struktura obezbediti potrebne uslove za otvaranje pitanja asocijacije (srpskih opština)", rekla je Tahiri.

Prema njenim tvrdnjama, Srbija u sprovođenju briselskih dogovora ne samo da je neefikasna, nego ih i krši.

"Između ostalog, ona još podržava paralelene strukture na severu Kosova, što je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom. Negativnim potezima, koji sprecavaju normalizaciju stanja u severnom delu Kosova, Srbija šteti sama sebi, jer kao što je poznato, EU joj još od januara 2014. ne dopušta da otvori pristupne pregovore", navela je Tahiri.

Na pitanje da li je Priština spremna da sa Srpskom listom napravi neku vrstu nagodbe - "ZSO za zakon o vojsci Kosova", Tahiri je odgovorila da su to dva odvojena pitanja i ni pod kojim uslovima se ne mogu dovoditi u vezu.

Ona smatra da "Srbi uživaju veća prava od drugih manjina na Kosovu i u regiona" i da su, "u poređenju sa pravima manjina u Srbiji, posebno Albanaca u Preševskoj dolini, prava kosovskih Srba daleko veća".

Tahiti je, navodeći da je glavni pregovarač Kosova u briselskom dijalogu od njegovogo početka, naglasila da "imovina nikad nije bila, niti će biti tema pregovora o Briselu".

"Pokušaji Srbije da se to pitanje otvori naišli su na nepokolebljivo odbijanje Kosova. Suverenitet nad imovinom i sredstvima pripada kosovskoj državi, jer je, naglašavam, Međunarodni sud pravde 2010. potvrdio legalnost deklaracije o nezavisnoti", rekla je Tahiri.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva