:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2015   10:56

0

209

Tači u Crnoj Gori uz visoke mere obezbedjenja



Kako pišu crnogorski mediji, Tači će se sresti sa crnogorskim ministrom spoljnih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

Planirano je da se sretne i sa predsednicima države Filipom Vujanovićem, parlamenta Rankom Krivokapićem i Vlade Milom Ðukanovićem.

Tači će sutra, kako je planirano, posetiti Ulcinj i razgovarati sa predsednikom Opštine Fatmirom Ðekom.

Inače, policija je preduzela i niz aktivnosti kako bi zvanična poseta Tačija Crnoj Gori i protestni skup koji je najavio Savez raseljenih protekli bez problema.

Patrola Posebne jedinice policije od juče čuva kososku ambasadu u Moskovskoj ulici u Podgorici, a policija će, kako prenose Vijesti, aktivirati prvi stepen zaštite štićenih ličnosti prilikom dolaska i boravka kosovskog šefa diplomatije.

Ova poseta već danima izaziva brojne reakcije crnogorske javnosti, a iz bezbednosnih razloga otkazano je njegovo predavanje o NATO integracijama koje je bilo planirano, objavile su podgoričke Dnevne novine.

Brojna izbeglička udruženja najavila su proteste u Podgorici zahtevajući otkazivanje Tačijevog dolaska pe svega zbog obespravljenosti Crnogoraca i Srba koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji, ali i nemogućnosti povratka izbeglih i prognanih.

Potpredsednik najuticajnije vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović, međutim, smatra da je najava tih protesta zbog Tačijeve posete pokušaj povratka u prošlost i podizanja nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda, koje su, kako kaže, dramatično mnogo koštale naš region.

Povodom dolaska Tačija u Podgoricu oglasio se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je na molebanu povodom obeležavanja pravoslavne Nove godine zatražio od crnogorskih vlasti da ponište odluku o priznanju samoproglašene kosovske republike.

Mitropolit je rekao da je Tači "jedan od glavnih aktera genocida na Kosovu i Metohiji", te da bi zbog toga trebalo da je u Hagu.

Tači je u intervjuu podgoričkoj Pobedi uoči posete najavio promenu kosovskog Ustava kako bi, kako kaže, Crnogorci i Hrvati bili uključeni kao nacionalne manjine.

"Crnogorska nacionalna manjina je istorijski deo Kosova, na isti način kao što je albanska manjina istorijski deo Crne Gore. ÄŒinjenica je, takođe, da su se mnogi Crnogorci na Kosovu izjasnili kao Srbi i mi danas nemamo tačan broj etničkih Crnogoraca. Ali, nezavisno od stvarnog broja Crnogoraca, mi smo zauzeli stav da budemo velikodušni prema istorijskom prisustvu crnogorske manjine i da im garantujemo jednak status", kazao je on.

Dok Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori najavljuje protest za sutra ispred vile "Gorica" u Podgorici protiv, kako su naveli, dolaska "ratnog zločinca i teroriste OVK Hašima Tačija", Udruženje Crnogoraca Kosova pozdravlja Tačijev dolazak.

Poseta će stvoriti kvalitetnije uslove za održivi povratak raseljenih i dovesti do konačnog rešenja našeg ustavno-pravnog položaja i adekvatne zastupljenosti u Skupštini Kosova, kao i izradi strategije za afirmaciju crnogorske zajednice na kojoj insistiramo, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva