:

:

TV Most

clock

April 08, 2015   12:05

0

222

Tači: Srbija de fakto priznala Kosovo

"Srbija je već priznala kosovske dokumente, granice, zakone, izbore i ovo je način da korak po korak, da takođe prizna i Republiku Kosovo, kao deo procesa evropskih integracija", rekao je Tači u intervju za zagrebački Večernji list.

Tači je rekao da će Vlada Kosova ispuniti sve obaveze iz sporazuma u Briselu, pošto su oni u skladu sa Ustavom Kosova i podržavaju teritorijalni integritet zemlje.

Na kraju tog procesa, nemam sumnje da će Kosovo otvoriti ambasadu u Beogradu i sa Srbijom imati dobre susedske odnose, rekao je on.

"Da li će to biti u ovom mandatu ili sledećem, to zavisi od Srbije i toga koliko brzo želi da prihvati stvarnost. Jer de fakto, Srbija je priznala Kosovo", rekao je Tači.

Upitan postoje li garancije da Srbija neće pristupiti Uniji ako ne prizna Kosovo, Tači je rekao da je jasno da će članice EU i mnogi parlamenti imati vrlo konkretan zahtev da Kosovo i Srbija u potpunosti normalizuju svoje odnose i da će tek onda moći da se pridruže EU.

"To je jasno i javno i privatno rečeno od strane mnogih evropskih političara", kazao je Tači.

"Srbija zna da put do članstva prolazi kroz priznavanje Kosova i potpuno pomirenje sa susedima, kao što su Hrvatska i Bosna", kazao je on.

Bosna je postala veća Srbija nego što je sama Srbija kada je u pitanju priznanje Kosova, ocenio je Tači.

Govoreći o koracima ka pristupanju EU, Tači je ocenio da će ove godine Kosovo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, kao prvi formalni korak na tom putu.

"Nakon toga podnećemo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Takođe, podnećemo zahtev za članstvo u nekoliko UN agencija. Tražićemo ulazak u NATO, pre nego što dođemo u poziciju da razgovaramo o članstvu u UN", rekao je Tači i podsetio da je većina članica UN priznala Kosovo.

Tači je potvrdio da će biti kandidat za predsednika Kosova, kada aktuelnoj predsednici, Atifeti Jahjaga početkom sledeće godine prestane mandat.

"Dogovor za formiranje nove Kosovske vlade predvideo je da (Isa)Mustafa bude premijer, a ja da budem predsednik kada Jahjagi istekne mandat početkom iduće godine. To je fer podela poslova koja osigurava stabilnost u nastavku", rekao je Tači.

Tači je dodao da očekuje da će se srpski političari koji su deo vladajuće koalicije vratiti uskoro u vladu.

"Verujem da su srpske stranke svesne da mogu poboljšati situaciju kosovskih Srba samo ako učestvuju u vladi a ne bojkotom ili gledajući stalno Beograd", rekao je Tači i dodao da će sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u Briselu imati pozitivan uticaj i na integraciji srpske manjine u kosovskim institucijama.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva