:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2018   16:50

0

105

Tači promenio stav: Priština ima uslov za Beograd


On je istakao da Priština, ipak, ima svoje uslove, a to je da završna faza razgovora u Briselu treba da "rezultira istorijskim obavezujućim sporazumom o priznavanju kosovske nezavisnosti".


 


"Za kosovsku stranu postoji jasna crvena linija, ovaj proces bi trebalo da se završi konačnim, istorijskim sporazumom, kojim će Srbija priznati državu Kosovo. Svaki drugi sporazum je bezvredan. Dakle, sporazum će biti konačan i imaćemo uzajamno priznanje", rekao je Tači u Kačaniku, gde je prisustvovao otvaranju fabrike, preneli su prištinski medii. 


 


Tači je potvrdio da će naredna runda razgovora u Briselu, kada će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biti održana 18. jula. 


 


Predsednik privremenih kosovskih institucija je to izjavio nakon što je žestoko kritikovan od opozicije zbog izjave, nakon poslednje runde dijaloga u Briselu, da "treba ukinuti crvene linije u razgovoru sa Srbijom". 


 


Opozicija, koja, inače, osporava pravo Tačiju da vodi dijalog jer, kako kažu, za to nema ni ovlašćenje parlamenta, tražila je njegovu smenu zbog ove izjave. Poslanik opozicionog Samoopredeljenja u kosovskom parlamentu Ismail Kurteši je, na primer, rekao da da je "Kosovo u pregovore sa Srbijom ušlo kao nezavisna država, a sada je kosovska delegacija dovedena u takvu poziciju kao da je Kosovo pokrajina u Srbiji". 


 


"Nesporno je samo ono što se odluči u kosovskom parlamentu. Razgovori koji se vode su izuzetno štetni. Parlament treba da zaseda i postavi platformu, ograničenja i crvene linije", kazao je tada Kurteši, koji smatra da bi Priština do daljnjeg trebalo da istupi iz pregovora. 


 


S druge strane najuticajniji opozicioni Demokratski savez Kosova smatra da je jedino rešenje za rešenje pitanja Kosova raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora. 


 


Tači, naime, ni ne krije da je poslednjih sedmica veoma zabrinut zbog nedinstva vlasti u Prištini i kosovske opozicije po pitanju dijaloga sa Beogradom. Stoga on svaku priliku koristi da pozove opoziciju na jedinstvo, što je u ovom trenutku, čii se, gotovo nemoguće postići. 


 


Na to ukazuje i činjenica da je Priština formirala svoj pregovarački tim u nastavku razgovora sa Beogradom u Briselu, u kojem, međutim, nema predstavnika opozicije, piše prištinski dnevnik Koha ditore. 


 


Kancelarija kosovskog predsednika je potvrdila za Kohu da je tim formiran i da njime rukovodisti Tači. 


 


Šef kabineta kosovskog predsednika, Bekim ÄŒolaku, rekao je da je pregovarački tim sastavljen od lidera institucija - predsednika, predsednika skupštine, premijera - i lidera političkih partija. Ali oni su deo vladajuće koalicije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva