:

:

TV Most

Foto: B92

clock

April 19, 2018   12:05

0

212

Tači ovlašćen za pregovore sa Srbijom


Delegaciju će činiti predstavnici svih političkih partija, navodi se u Platformi, javila je Radio Slobodna Evropa  pozivajući se na tekst u koji su imali uvida.



U dokumentu stoji da Skupština insistira da se dijalog treba okončati medjunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dodje do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.



Skupština, navodi se u Platformi, smatra da se medjunarodno obavezujućim pravnim sporazumom treba omogućiti potpuna normalizacija odnosa dve zemlje, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.



Skupština takodje podržava ulogu posrednika Evropske unije (EU) i podršku SAD u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN i svim ostalim relevantnim medjunarodnim organizacijama, kao i ubrzani evroatlantski put.



Od Tačija se traži da redovno obaveštava Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije.



Navodi se da je Skupština vrhovni autoritet koji će ratifikovati sporazum postignut u dijalogu sa Srbijom.



"Platforma će biti prosledjena Skupštini na razmatranje i usvajanje. Ovo je bio veoma važan preduslov za transparentnost jednog procesa koji će omogućiti svima da budu uključeni u njega", kazao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.



Haradinaj je rekao da je dokument sačinjen nakon više sastanaka sa predsednikom Kosova, članovima Skupštine, političkim predstavnicima i civilnim društvom, pošto je aktuelni dijalog "istrošen", više ne daje rezultate i da zato treba preći na konačnu fazu dijaloga.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva