:

:

TV Most

Foto: B 92

clock

Decembar 11, 2017   12:05

0

252

Tači očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova


"Naše dve delegacije i EU takođe tačno znaju o čemu razgovaramo. Prvi sporazum koji je postignut u Briselu je imao za cilj povlačenje paralelnih srpskih institucija sa Kosova i angažovanje Beograda da se ne meša u ustavni poredak na Kosovu. Drugi sporazum treba da se odnosi na priznanje pune realnosti nezavisnosti Kosova. Mi smo to dužni našoj deci i ja lično nikada neću prestati da tražim konačni mirovni sporazum", kazao je Tači za francuski časopis "Politik eneternasional" (Politique internationale).



Ocenio je da je prijem Crne Gore u NATO jedna od najboljih vesti ove godine i nastavio: "Kosovo se sada graniči s dve države članice Nato-a Albanijom i Crnom Gorom".



"Mi smo veoma zainteresovani da se pridružimo Nato-u. Ostale su nam još neke etape do učlanjenja, počevši od transformacije naših bezbednosnih snaga u multietničke vojne snage. Mi takođe treba da radimo da budemo deo Parnerstva za mir i da pripremimo Kosovo da postane čanica Evroatlanske alijanse", kazao je Tači i dodao da je okončanje proširenja Nato-a na Zapadnom Balkanu najbolja garancija onemogućavanje starih pretenzija.



Kosovski predsednik je ocenio da se Rusija sve više se upliće u celoj zoni Zapadnog Balkana: "Propagandno oružje Rusije kao što su RT i Sputnik, neprekidno prenose vesti protiv Nato-a i EU. S druge strane, neke nevladine organizacije igraju vrlo negativnu ulogu u Srbiji, ali i medju pripadnicima srpske zajednice u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i u nekim opštinama na Kosovu", kazao je kosovski predsednik.



Tači je i izrazio žaljenje što se još ne može suprostaviti toj "asimestričnoj propagandi, lažnim vestima i finansiranju ekstremnih grupa koje vode ideološki rat".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva