:

:

TV Most

clock

Septembar 10, 2018   17:49

0

229

Tači: Nisam poslao zahtev za posetu jugu Srbije


Hašim Tači je rekao da nije poslao nikakav zahtev, ali da imajući u vidu da je na poternici Srbije, može zamisliti koji će biti odgovor, prenela je regionalna TV N1. Tači je dodao i da neće biti podele ili razmene teritorije. 



Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi na pitanje novinara da li je ideja da jug Srbije pripadne Kosovu njihova ili kosovske vlade, odgovorio je "da mu ne vređaju inteligenciju". "Okolnosti su trenutno takve da Beograd ne smatra da je moja prisutnost tamo opravdana i korisna. Nisam poslao zahtev jer mogu pretpostaviti koji će biti njihov odgovor", rekao je Tači na konferenciji za novinare, prenosi Fonet.



Tači je naveo da je sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije imao veoma važan i produktivan sastanak o prioritetima u budućnosti.



"Sada je jasno da je izražena volja Albanaca Preševske doline, Medveđe i Bujanovca, institucionalizovana na Kosovu", rekao je Tači koji je pripajanje nazvao zajedničkim ciljem.



On je rekao da je javno poznato da je kao predsednik Kosova ovo pravo potpuno podržao. "Ukoliko sam to juče podržao snažno, danas ću to još snažnije podržati, da se to i ostvari", rekao je Tači.



"Mi ćemo maksimalno nastojati da jednom zauvek završimo ovo pitanje i ovu istorijsku nepravdu ispravimo. Vreme je da se podignemo iznad usko sopstvenih interesa, iznad sopstvenog ega, jer je Preševo jedan važan razlog za to", dodao je Tači.



Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da su šanse za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom minimalne i gotovo nemoguće, ali da "vredi pokušati", prenosi Tanjug. 



Predstavnici Albanaca sa juga Srbije su zatražili da Skupština Kosova na vanrednoj sednici izglasa rezoluciju kojom bi prihvatila zahtev tih opština za pripajanje Kosovu. Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi rekao je na konferenciji za novinare da će se sledećih dana sastati sa šefovima parlamentarnih grupa i od njih zatražiti da pokrenu tu sednicu što je pre moguće, preneli su kosovski mediji.



Sastanku u Prištini prisustvovali su i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Šukri Imeri, predsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB ) Nazmi Hajredini i nekadašnji pripadnik OVPMB Šaćir Šaćiri koji je zbog svojih ekstremističkih stavova i delovanja više godina proveo u srpskim ali i zatvorima Kfora na Kosovu.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva