:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2017   12:05

0

134

Tači: Nakon konačnog sporazuma sa Srbijom niko nas neće kočiti

"Kosovo je opredeljeno da bude deo NATO, Evropske unije i organizacije Ujedinjenih nacija i zbog toga je dijalog od životnog značaja", izjavio je Tači za program na albanskom Glasa Amerike (VOA)

Prema njegovim rečima dijalog ulazi u završnu fazu i treba da dovede do konačnog sporazuma i pomirenja izme]u Kosova i Srbije što bi stvorilo mogućnost da Srbija prizna realnost na Kosovu, kako je to izjavio i predsednik Srbije Aleksanddar Vučić.

"Zato je i na sinoćnjem sastanku koji je održan u kancelarijama EU u Njujorku pod rukovodstvom gospođe Mogerini potvrđeno da je potrebno brzo kretanje i dinamičan proces koji bi se okončao finalnim sporazumom koje bi podrazumevalo priznanje međusobnih relanosti i sigurnu perspektivu dve zemlje u evropskim integracijama. Podvlačim i za učlanjenje Kosova u UN, što je naš cilj", kazao je Tači za VOA.

Odgovarući na pitanje može li se Kosovo učlaniti u UN, a da ga ne prizna Srbija, Tači je rekao da nakon postizanja konačnog sporazuma i normalizacije odnosa Kosova i Srbije niko nema prava ni moralnog ni političkog da stavi veto u Savetu bezbednosti UN za učlanjenje Kosova u UN.

Prema njegovim rečima, puna normalizacija odnosa podrazumeva međusobno priznanje realnosti, jer je reč o dve suverene zemlje koje imaju sigurnu evropsku perspektivu.

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva