:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jun 20, 2018   13:23

0

211

Tači: Na pregovaračkom stolu će biti i pitanje granica


Hašim Tači je, na konferenciji za novinare uoči nastavka dijaloga u Briselu, rekao da će biti teško da se sa "Srbijom postigne dogovor oko granice", pa će stoga Priština, kako je najavio, tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO.



"Kosovo sa Srbijom nije imalo granicu u prošlosti. Granična linija je duga 400 kilometara. Teško će biti da se sa Srbijom postigne dogovor oko granice. Za ovo pitanje će se tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO. Nećemo dozvoliti da bude ugrožen nijedan milimetar teritorije Kosova", rekao je Tači novinarima u Prištini.



Došlo je vreme, istakao je, za istorijski sporazum sa Srbijom, a cilj Prištine je da se u ovoj, "završnoj, finalnoj fazi", dođe do pravno obavezujućeg sporazuma za "obe strane".



"Uveren sam da je došlo vreme da se posle razgovora na jedan ili drugi način potpiše jedan istorijski sporazum između Kosova i Srbije, kojim će biti okončan bolan odnos stariji od 100 godina. Kosovo ne treba da se boji dijaloga, niti njegovog epiloga. Kao društvo imamo znanje, neophodnu organizaciju, preko pregovora i ispravnog puta za oslobođenje Kosova", rekao je Tači, prenela je Koha.



U slučaju postizanja zakonski obavezujućeg sporazuma, prema Tačiju, uključene strane će dobiti evropsku perspektivu.



"Znam da nas čekaju teški razgovori. Postizanje sveobuhvatnog sporazuma je nužno kako bi mi kao država postali deo UN i NATO-a. Kosovo će, kao i uvek, pa tako i u finalnoj fazi, imati podršku SAD koje su duboko zainteresovane za postizanje finalnog sporazuma, takođe i evropske države su zainteresovane za normalizaciju odnosa", rekao je Tači.



Ponovio je poziv političkim partijama za formiranje sveobuhvatnog tima, što će prema njegovim rečima, proces učiniti kredibilnijim i transparentnijim.



Siguran je, kaže, da će Kosovo da se predstavi na dostojanstven način, i da će izaći uspešno iz ovog procesa i dobiti evropsku perspektivu.



Prema njegovim rečima, "bitka sa Srbijom se ne odvija tako što se bojkotuju pregovori, već argumentima, da ih imamo na našoj strani".



"Verujemo da će Kosovo biti deo UN, da će biti obostranog priznanja Kosovo-Srbija, imamo siguran evroatlantski put i postaćemo deo NATO-a. Počeli smo konsultacije sa civilnim društvom, sa medijima i sa svim ljudima dobre volje. Vi znate kakvu smo situaciju prošli sa Crnom Gorom, tri godine čekanja, a sa Srbijom imamo oko 400 kilometara granične linije, tako da treba zajedno da radimo na ovom pitanju", rekao je predsednik privremenih kosovskih institucija.



Dodaje da će strana koja odbije dijalog biti strana zamrzavanja evropskog puta.



"Granica Kosovo–Srbija nadilazi svaki interes bilo kog pojedinca, organizacije, političke partije ili medija. Formiraće se strateška grupa koja će dati svoja mišljenja, i biće velike uključenosti. Nemamo vremena za gubljenje. Strana koja odbija dijalog i evropske standarde, biće stagnirajuća strana i strana zamrzavanja evropskog puta", rekao je kosovski predsednik.



Tači, kome opozicija osporava legitimitet da vodi dijalog u Briselu s obzirom na to da nije dobio ovlašćenje parlamenta, tvrdi da ima ustavnu obavezu da predstavlja Kosovo i da ovaj dijalog vodi do kraja.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva