:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Januar 22, 2018   12:05

0

201

Tači i Haradinaj o Vučićevoj poseti KiM


"Izuzev nekih populističkih izjava, koje su možda u ovakvim posetama neizbežne, poseta predsednika Vučića je prošla bez incidenata", napisao je Hašim Tači na svom Fejsbuk profilu.



Tači je dodao i da je zadovoljan što je Vučić tokom boravka na Kosovu više puta naglasio važnost dijaloga kao jedini način normalizacije i poverenja.



Prema njegovim rečima, Priština će nastaviti da bude posvećena dijalogu o normalizaciji odnosa, sve dok se ne postigne istorijski mirovni sporazum i pomirenje.



"Verujem da ćemo nastaviti dijalog na najvišem političkom nivou, pod pokroviteljstvom EU i snažno podržan od strane SAD", rekao je Tači.



Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da poruke izrečene prilikom posete Vučića KiM pokazuju da je retorika izmedu Beograda i Prištine postala umerenija.



Haradinaj je u razgovoru za Hrvatsku radio-televiziju rekao da je ubistvo lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića strašan događaj i tragedija i dodao da je Priština zainteresovana da se rasvetli slučaj i otkrije istina.



"Taj teroristički čin neće ostaviti posledice na pregovarački proces Beograda i Prištine u Briselu", poručio je Haradinaj, ocenivši da se radi o izlolovanom slučaju i neprihvatljivom, tragičnom događaju.



Haradinaj tvrdi da je Kosovo pokazalo da ima kapacitete i za istragu i za bezbednost uopšte i dodaje da je stav Prištine "da ne treba nastaviti sa postojećim dijalogom nego da treba preći u njegovu završnu fazu" a to je po njemu da "Beograd treba da prizna nezavisnost Kosova".



Govoreći o Specijalnim sudu za ratne zločine, Haradinaj je rekao da to za Albance nije prvi put jer je, po njemu, u bivšoj Jugoslaviji pola miliona Albanaca bilo u zatvorima.



"Unmik nas je takođe stavljao u zatvore, tribunal za bivšu Jugoslaviju, Euleks i na kraju ovo", dodao je Haradinaj.



Upitan da li se plaši da bi i on mogao da se nađe pred tim sudom, kosovski premijer je odgovorio da ga to ne brine "jer ima iskustva".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva