:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2017   12:05

0

244

Tači: Dijalog ostaje jedini ključ za normalizaciju odnosa


Govoreći u Pariskoj konferenciji koja se održava u okviru Međunarodnog privrednog foruma američkog kontinenta, kosovski predsednik, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao je da dijalog sada stupa u novu fazu i izrazio uverenje da će se konačni sporazum postići u ne tako dalekoj budućnosti.



Tači je pred prisutnima govorio o političkom i ekonomskom razvoju Kosova u okviru procesa integracija u EU.



Predsednik Tači je rekao da se Kosovo kao "mlada država" politički i ekonomski razvija kako bi poboljšao životni standard građana, ali i da rigorozno sprovodi i razvojnu politiku kako bi se ispunili evropski standardi na svim poljima, jer je cilj članstvo u Evopskoj uniji.



"Sve vladine politike smo sproveli uz EU standarde, što je u skladu sa konačnim ciljem o našoj evro-atlantskoj integraciji. Naš politički razvoj i izgradnja institucija, reforma javne uprave, reforma sudstva i jačanje vladavine zakona oblikovani su u skladu sa kriterijumima EU", rekao je on.



On je rekao da su konstantne reforme neophodne i da se one izvršavaju ne samo zbog članstva u EU već i činjenice da je 95 odsto stanovništva za učlanjenje u EU.



"Naši planovi u privrednoj politici i strukturnim reformama su koncipirani, dizajnirani i sprovode se u skladu sa kriterijumima ekonomskog principa, odnosno da se obezbedi ekonomija slobodnog tržišta, koja je u stanju da prevaziđe konkurentske pritiske na tržištu EU", rekao je Tači dodajući da se sada radi na stvaranju privrednih uslova za porast izvoza, za privlačenje stranih ulaganja i za integrisanje kosovskih firmi u lanac međunarodnog tržišta.



Tači je rekao da se građani Kosova često osećaju razočaranim što proces evropskih integracija nije brži, jer kašnjenja stvaraju prostora za druge aktere koji se trude da ugroze njihove građanske zapadnjačke vrednosti.



On je dodao da Kosovo još očekuje da se njegov rad u ispunjenju kriterijuma za liberalizaciju viza kruniše uspehom, jer je "jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nema pravo kretanja bez viza".



Tači se zauzeo za to da EU treba da ima samo jedan jedini talas proširenja sa svim državama Zapadnog Balkana, kako bi se one "u istom vremenskom periodu učlanile u EU, jer su sličnosti među njima veoma očigledne na svim poljima".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva