:

:

TV Most

clock

April 19, 2017   18:20

0

123

Tači: Albanci u jednoj državi, ako EU zatvori vrata Kosovu

Hašim Tači, ne želeći da komentariše tuđa mišljenja, u izjavi za Radio Slobodna Evropa je ukazao da Evropska unija trenutno u odnosu sa Kosovom i Zapadnim Balkanom nema nikakvu viziju niti upravlja integracijom ili proširenjem na zemlje Zapadnog Balkana.

"Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, nažalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u evroatlantskom duhu", rekao je Tačić.

Prema tome, dodaje, "blokada Evropske unije prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje, koje su i u suprotnosti sa našom aktuelnom posvećenošću evrointegracijama".

"Ako EU nastavi sa ovim zastojem i nejasnim pristupom onda će, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi, ali mi želimo da gradimo multietničke države", istakao je kosovski predsednik.

Naglasio je da su "građani Kosova frustrirani Evropskom unijom zbog blokade, kazne i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza".

"Dok je Kosovo ispunilo sve potrebne kriterijume, nepravedno je postavljen uslov o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom, naveo je Tači.

Premijer Albanije Edi Rama je, u intervjuu za briselski Politiko, rekao da, ako perspektiva za članstvo Zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi, ne može da se isključi ujedinjenje Albanije i Kosova.

Izvor: RTS, RSE

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva