:

:

TV Most

Foto: B92

clock

Jun 28, 2018   18:44

0

210

Tači: Ako ne okončamo dijalog, bićemo poput Palestine


Na vanrednoj konferenciji za novinare Hašim Tači, kome opozicija osporava legitimitet da učestvuje u dijalogu u ime Prištine, ocenio je da je reč o "teškoj fazi" tog procesa i da Priština ne treba da dozvoli da "postane Palestina".




Tači kaže da je, kao kosovski predsednik, sada spreman da se obrati poslanicima i građanima u vezi sa, kako kaže, poslednjom fazom dijaloga.



Dodao je da će na svaki sporazum "konačni pečat dati parlament".



Uveren je, da će ovi razgovori biti "ozbiljni i teški", ali i da će, kako je rekao, ovo biti poslednja faza koja će se okončati pravno obavezujućim sporazumom.



"Nepogrešivi put Kosova je ka Evropskoj uniji, NATO-u i međunarodnim institucijama. Dijalog bi trebalo da se okonča recipročnim priznanjem, inače, dijalog bi bio uzaludan", rekao je Tači.



Ponovio je da Priština "ima podršku SAD i njenih saveznika" da dijalog bude okončanim pravno obavezujućim sporazumom sa Beogradom.



"Taj proces će biti transparentan, odgovoran i vodiće se kroz institucije. Samo teme koje o kojima se slažu obe strane neće biti ignorisane. Neće biti drugog privremenog sporazuma. Konačni sporazum će biti u skladu sa standardima i vrednostima evroatlantskog okvira", rekao je Tači.



Ako, kako je rekao, svet ne bude želeo Kosovo i ako ne bude iskorišćena ova prilika za postizanje konačnog sporazuma, "Kosovo bi moglo ostati poput Palestine", preneo jeLjajmi.




 


Izvor: RTS

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva