:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2015   12:05

0

183

Tači: Odnosi Kosova i Crne Gore uzor drugima

"Kosovo i Crna Gora imaju odličnu saradnju, koju treba afirmisati i koja bi bila model za druge zemlje regiona. I crnogorski i kosovski lideri stalno su investirali u ove odnose, koji se danas veoma cene i od strane međunarodne zajednice", rekao je Tači gostujući u emisiji "U centar" Televizije Crne Gore.

"Mi kao dve zemlje nemamo nijedno otvoreno, problematično pitanje, ali postoje neka koja se postepeno rešavaju, kako bismo išli što brže ka članstvu u NATO i EU", izjavio je Tači tokom dvodnevne posete Crnoj Gori.

On je najavio je da će Kosovo uskoro promeniti Ustav i priznati Crnogorcima status nacionalne manjine.

"Postoji naša puna volja, mi ćemo izglasati ustavne promene, kojim će se osigurati rezervisana prava i da crnogorska manjima ima svog predstavnika u Skupštini Kosova, a zatim učestvovanjem u izborima možda će se osigurati još koje poslaničko mesto u Skupštini Kosova i da odmah budu predstavljeni i u Vladi Kosova. U ovom pravcu postoji moja lična volja i imaće moju punu podršku, ali i podršku većine kosovskih lidera", naglasio je Tači.

Na pitanje šta bi poručio onima koji se protive njegovoj poseti Crnoj Gori, a povodom najavljenog protesta Saveza udruženja raseljnih Crne Gore ispred Vile Gorica, Tači je rekao da je samo normalizacijom odnosa moguće imati stabilan region.

"Zbog toga naglašavam da će moja poseta biti u interesu jačanja saradnje, u interesu svih, u interesu budućnosti", poručio je on, a prenela RTCG.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva