:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2015   12:05

0

174

Tači: Granice da se ne menjaju

Tači je rekao da je reč o "pojedinačnim tonovima" koji nemaju uticaj na političke i društvene tokove.

Tači je u intervjuu Televiziji Crne Gore, uoči zvaničnih razgovora u Podgorici, kazao da su aspiracije koje promovišu formiranje država na nacionalnim i etničkim principima "propale" i poručio da sve države regiona "treba da rade u novim realnostima".

"Treba raditi na tome da se granice ne menjaju, sem za njihovo otvaranje po evropskom modelu", kazao je Tači i naveo da treba "poštovati" zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije i "unaprediti prava manjina".

Potpredsednik kosovske vlade smatra i da o "velikoj Albaniji" više pričaju protivnici Albanaca, nego oni sami.

Tači smatra da Kosovo i Srbija imaju "sigurnu" evropsku perspektivu i uveren je da Brisel neće uslovljavati Beograd da bira između Kosova i Evrope.

"To pitanje se ne postavlja... U Briselu se radi na tome kako da se region integriše što brže u Evropu i Brisel je veoma svestan i pažljiv u vezi realnosti Kosova", dodao je potpredsednik kosovske vlade.

Tači je kazao da je cilj kosovske vlade da gradi dobrosusedske odnose sa svima u regionu i naveo da je jedan od njenih prioriteta "intenziviranje saradnje sa Crnom Gorom".

Tači, koji će se sutra u Podgorici sresti s najvišim crnogorskim zvaničnicima, kazao je da će sa sagovornicima u Crnoj Gori razgovarati o "zatvaranju pitanja koja su bila otvorena, ali ne i problematična".

U tom smislu naveo je pitanje razgraničenja i demarkacije državne granice i kazao da je više od 95 odsto posla završeno, a da je prestali deo "tehničke" prirode, za koji veruje da će uskoro biti rešen.

"To nije političko pitanje, oko toga smo se dogovorili", konstatovao je potpredsednik kosovske vlade.

Tači je obećao da će kosovske vlasti uskoro promeniti ustav kako bi crnogorska i hrvatska zajednica bile priznate i dobile svoje predstavnike u kosovskom parlamentu.

Pitanje statusa crnogorske nacionalne zajednice je otvoreno više godina, a zvanična Podgorica uslovljava razmenu ambasadora dve zemlje ustavnim priznanjem Crnogoraca na Kosovu.

"Postoji naša puna volja. Mi ćemo izglasati ustavne promene, kojima će se osigurati rezervisana prava da i crnogorska manjima ima svog predstavnika u Skupštini Kosova.... U ovom pravcu postoji moja lična volja i imaće punu moju podršku, ali i većine kosovskih lidera", zaključio je Tači.

Izvor: Radio KiM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva