:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2017   12:05

0

127

Tabaković: Uprkos rizicima finansijski sistem ostao stabilan

Na prezentaciji godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2016.godinu u NBS Tabaković je podsetila da je prošle godine smanjena unutrašnja i spoljna ekonomska neravnoteža, da je održano poverenje investitora, i ubrzan rast BDP-a koji je dostigao 2,8 odsto.

Posebno je istakla da je koordinacijom politika fiskalne i monenarne NBS, Vlade obezbeđena pad premije rizika zemlje koji sada iznosi 140 poena, a 25.jula je još iznosio svega 132 poena.

- „Ne pamte se takve cifre“, konstatovala je ona.

Nastavak politike smanjenja referentne kamatne stope

Tabaković je navela da je prošle godine NBS nastavila sa politikom smanjenja referentne kamate koja sada iznosi četiri odsto, što je za posledicu imalo i smanjenje troškova zaduživanja kod banaka, a to je sve uticalo na bolje rezultate privrendih subjekata, koji su lani imali 3,5 puta bolji finansijski rezultat nego prethodne godine.

Guvernerka je istakla da je prošle godine kreditiranje stanovništva bilo 33 odsto veće nego 2015., pri čemu su u ukupnim plasmanima 75 odsto činili dinarski krediti.

Takođe je podsetila da je Evropska banka za obnovu i razvoj izdala prvu dinarsku obveznicu čime je značajno podržala proces dinarizacije za koji se NBS godinama zalaže.

Smanjuje se i učešće problematičnih kredita

Učešće problematičnih kredita u ukupnim je palo u maju na 16,1 odsto, što je najniži nivo od 2010.godine, rekla je Tabaković dodajući da je 2015.godine taj nivo iznosio 22 odsto.

„Akcioni plan za rešavanje problematičnih kredita NBS sproveden u celini u prevdidjenim rokovima“, konstatovala je ona dodajući da je pad od šest odsto potvrda da je sistemski, medjuinstitucionalni, i koordinisani prostup NBS, Vlade i tržišnih učesnika daje željene rezultate.

Prema njenim rečima od 30. juna ove godine banke u Srbiji posluju po standardima Bazel III, što znači da je njihov rad usklađen sa principima po kojima posluju evropske banke.

„Iza nas je godina u kojoj je održana stabilnost makroekonomskog i finansijskog sistema Srbije i tome ostajemo posvećeni u predstojećem periodu, jer bez toga nema održivog privrednog rasta“, zaključila je Tabaković.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva