:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2018   13:38

0

195

Tabaković: U aprilu najniži nivo problematičnih kredita ikada

Na konferenciji za novinare sa ministrom finansija Sinišom Malim i predstavnicima MMF-a, Tabaković je navela da je prethodni podatak pokazao da je nivo NPL-ova bio 9,2 odsto.

"Značajnim snižavanjem referentne kamatne stope Narodna banka Srbije je uticala da kamatne stope na dinarske krediti privredi i građanima padnu na najniži nivo, dorpinoseći i na taj način rastu raspoloživog dohotka", izjavila je Tabaković.

To su, kaže, činjenice i rezultati koji su postignuti zahvaljujući doslednom sprovođenju ekonomskog programa dogovorenog sa MMF-om, ali ističe da ostaje još mnogo toga ostaje da se uradi i da se Srbija kada postigne dogovor tog dogovora i pridržava.

Naglasila je da treću godinu zaredom postoji puna pokrivenost deficit stranim direktnim investicijama, da je inflacija niska i stabilna, kao i da je relativno stabilan kurs, te da je zadatak održati postignute rezultate u reformi čiji je kranji ishod povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru i poboljšanje životnog standarda svih građana.

Očekuje da će uz pomoć MMF-a održiv rast biti zasnovan pre svega na investicijama koje će povećati proizvodnju, izvoz i zaposlenost.

Istakla je da se održiv razvoj zasniva na odličnim rezultatima fiskalne politike koji su postignuti koordinacijom Vlade Srbije i NBS.

Postignuti rezultati omogućili su i da novi aranžman bude u formi savetodavnog, nefinansijskog Instrumenta za koordinaciju politika, te se zaključenje novog aranžmana sa Srbijom očekuje sredinom jula.

 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva