:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2017   12:05

0

179

Tabaković: Strane investicije biće dve milijarde evra

"To jeste rekordni nivo dinara u poslednje tri godine. Razlog za to je kao i u svakoj ponudi robe. Povećana ponuda u odnosu na tražnju dovela je do toga da dinar ima tako visoku vrednost", rekla je Tabaković  za TV Pink.

Kako je navela, najveći razlog tome su strane direktne investicije.

Objasnila je da su one veće nego što je i NBS konzervativno predviđala da će biti oko 1,5 milijardi, pa revidirala na oko 1,7 milijardi evra.

"Sada mogu da kažem da će ta vrednost do kraja godine biti dve milijarde evra", naglasila je guvernerka NBS.

Ona je navela da će korist od jakog i stabilnog dinara imati i građani i privreda i da je uverena da je stabilnost pre svega i jačanje poverenja u domaću valutu pa i kurs dinara, interes svih.

"Mi se generalno trudimo da se ta korist zove stabilnost planiranja i poslovanja u Srbiji", rekla je Tabaković i dodala da se poboljšanje platnobilansne pozicije države i konkurentnost ne postižu politikom kursa, ni deviznom politikom, već strukturnim reformama.

"Zato NBS insistira na stabilnosti i svi koji misle da mi dogovaramo kurs ili da ga za nekog nameštamo, mislim da su izgubili argumente za ovih pet godina", kazala je Tabaković i podsetila da je, kada je došla u NBS, zatekla kurs od 119 dinara za evro, a da je sada ispod tog nivoa.

"Dokazali smo da i u nekoliko izbornih ciklusa jeste ostala stabilna i monetarna politika i dinar, ali i opredeljene da su makroekonomska i poltička stabilnost ključ zainteresovanosti stranih inevstitora, kako u investiranje tako i u naše hartije od vrednosti, koje su pokazale da smo dobro mesto za ulaganje i dobro mesto za život", poručila je Tabaković.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva