:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2017   12:05

0

175

Tabaković: Podrška razvoju Beogradske berze

"NBS je spremna da pomogne razvoj Beogradske berze kako bi ona zauzela mesto koje je nekada imala i kako bi mogla još značajnije da doprinese boljem životu građana", istakla je Tabaković.

Kako je rekla, moramo otvoreno da razgovaramo o tome gde su problemi i da se borimo za ideje u koje verujemo.

"Moramo da verujemo u berzu i da se borimo za njene ideje i projekte. To što nema mnogo tržišnog materijala, da priznamo i kažemo gde je razlog za to, da nije možda malo i u Zakonu o privrednim društvima i namerno ugrađenim felerima koji nisu skrivene greške po kojima se promena vlasničke strutkure unutar nekog društva čini, uz uvaženu advokatsku kreativnost na takav način, da mnogi gube, a malo njih dobija?", upitala je Tabaković.

Ističe da ona uvek ukazuje na te probleme odnosno na koji način se akcionarska društva zatvaraju i zašto nemamo dovoljno materijala za trgovinu na berzi.

"Stojim otvorena za sve vas da takve inicijative koje mogu berzi da pomognu da berza raste i bude lider u regionu, a mislim da je to i bila, da ih saopštite i da radimo na njihovom ostvarivanju", rekla je ona.

Navodi da je cilj da Srbija bude zemlja u kojoj će građani prestati svoje investicione šanse da traže preko granice već u Srbiji.

"Uverena sam da za to imamo potencijala, molim vas iskoritite to", poručila je Tabaković.

Kako je dodala, NBS redovno dobija izveštaj o radu berze, kojoj, kako kaže, ne izostaje ni podrška stručne javnosti ni podrška NBS.

Narodna banka je, kako ističe, učinila mnogo u zakonskoj nadležnosti i uvek je spremna da pomogne inicijative koje treba da dovedu investitore, a ne da ulagače odvode van zemlje.

"Makroekonomska i finansijska stabilnost uz političku stabilnost kao preduslov jesu ostvarene", istakla je Tabaković.

Organizatori konferencije su istakli da srpsko tržište kapitala nudi potencijal za koji veruju da je na dohvat ruke.

Na konferenciji je više od 300 učesnika, predstavnika domaćih i regionalnih banaka, brokerskih kuća, investicionih i akcionarskih društava, lokalnih zajednica, kao i predstavnika akademske zajednice i medija.

Najznačajnije teme ovogodišnje Konferencije su makroekonomske perspektive u Srbiji i regionu, strategija razvoja finansijskih tržišta u Srbiji i inovativne tehnologije u oblasti berzanskog poslovanja.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva