:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2018   12:05

0

204

SZO: Epidemija malih boginja u Evropi je tragedija


Ove godine, međutim, broj obolelih je porastao 400 odsto, sa više od 20.000 zabaleženih slučajeva i 35 smrtnih slučajeva, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).




U 15 zemalja Evrope, uključujući i Veliku Britaniju, zabeležene su epidemije, a najviše slučajeva ima u Rumuniji, Italiji i Ukrajini, navodi BBC.



Prema rečima stručnjaka, deo problema leži u tome što su ljudi počeli da izbegavaju vakcinu.



Uprkos tome što je članak u kojem se tvrdi da MMR vakcina može da dovede do autizma objavljen pre 20 godina i od tada u više navrata demantovan, narušeno je poverenje u efikasnost vakcine među nekim delovima stanovništva.



Male boginje su ekstremno zarazno oboljenje, koje može imati smrtni ishod, MMR vakcina to može da spreči, napominju stručnjaci.



"Svaka nova osoba koja se zarazi malim boginjama u Evropi podseća nas da svako nevakcinisano dete i odrasla osoba rizikuju da se zaraze i prošire oboljenje na one koji možda nisu bili u prilici da se vakcinišu", rekla je doktorka Suzana Jakab iz Svetske zdravstvene organizacije.



Ozbiljne komplikacije događaju se uglavnom deci ispod pet godina te je zbog toga poželjna visoka stopa vakcinacije, odnosno ona treba da bude najmanje 95 odsto, navodi AP.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva