:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2015   12:05

0

174

Svilanović: Važno da Vučić i Rama razgovaraju



Svilanović je ocenio da ima tema o kojima se mora razgovarati, a o kojima se Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama neće složiti, ali da je dobro sve dok razgovaraju.

"Mislim da postoji jedan element oko kojeg će se složiti, a to je da je sporazum u Briselu bio važan napredak u dijalogu Beograda i Prištine i da ga treba nastaviti. Beograd i Priština trebalo bi zajedno da se angažuju oko implementacije sporazuma. U dijalogu Beograda i Tirane ti elementi neće biti sporni. Mislim da prosto treba poštovati taj proces i njegove učesnike, a to su Beograd i Priština uz punu podršku i učešće Brisela. To bi tako trebalo da bude nastavljeno", rekao je Svilanović za Dojče vele uoči Vučićeve posete Tirani 27. maja.

Svilanović je ocenio i da će premijeri ozbiljno razgovarati o bezbednosnim implikacijama srpsko-albanskog dijaloga na ceo region.

"U stvari, verujem da će se složiti koliko je taj dijalog važan i koliko je važno da on bude nastavljen", smatra Svilanović.

Govoreći o spoljnoj politici Beograda Svilanović je ocenio da je poseta Vučića Tirani nastavak dobro osmišljene i vrlo aktivne politike prema susedstvu, kao i da je to njeno osnovno obeležje u poslednjih godinu dana. U prilog tome on je naveo prvu posetu Sarajevu, pa zatim nekoliko zajedničkih sednica vlada Srbije i zemalja iz susedstva, punu koncentracija na briselski dijalog i konačno uzvratnu posetu Tirani posle posete Rame Beogradu.

"ÄŒini mi se da je u Beogradu unapredenje regionalne saradnje shvaćeno iskreno i kao suštinski uslov i to ne samo za čclanstvo u Evropskoj uniji. Nema govora o tome da se ta saradnja unapredi ako u svakom od segmenata - političkom, ekonomskom i bezbednosnom - taj dijalog ne bude živ, ne bude stalan i ne bude otvoren i iskren", smatra Svilanović.

Svilanović veruje da će saglasnosti biti kada je u pitanju potreba unapredenja putničke i železnicke infrastrukture kao i da će dvojica premijera nastaviti razgovor koji su započeli o potrebi unapredenja saradnje među mladima u regionu.

On očekuje da će se dva premijera potpuno složiti oko ukidanja barijera kada je u pitanju ekonomska saradnja, privlačenje stranih investitora kao i eventualni zajednički nastup na trećim tržištima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovaće u sredu, 27. maja, u prvu zvaničnu posetu Tirani, potvrdio je direktor pres-službe albanskog premijera Endri Fuga.

Vučić je optimista pred put u Albaniju i kaže da tamo ide da gradi dobre odnose i ističe da je to zato što Srbija ima jasnu i dobru politiku i što je prepoznata kao stub stabilnosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva