:

:

TV Most

Foto: Tanjug/AP

clock

Maj 27, 2015   12:05

0

191

Svetski mediji:Vučić u istorijskoj poseti Albaniji

Francuski list "Mond" ocenjuje da Vučićeva poseta Tirani "označava novu etapu u procesu pomirenja dve zemlje" i konstatuje da su uoči posete premijeri Srbije i Albanije pokazali spremnost da rade na poboljšanju odnosa dve zemlje, što podstiče perspektiva članstva u EU kojoj obe teže.

Pariski dnevnik "Liberasion" ističe da je Vučićeva poseta Tirani praćena jakim merama bezbednosti i da se događa u ponovo napetom kontekstu u regionu, dve nedelje nakon pogubnih napada u Makedoniji.

Podsećajući da je poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu pre šest meseci bila praćena sumornom atmosferom pošto je Rama prekršio protokol i pozvao Beograd da prizna nezavisnost Kosova, francuski radio RFI ukazuje da su Vučić i Rama danas pokazali da "ozbiljno rade u korist dobrobiti regiona".

Nemački radio "Dojče vele", pod naslovom "Vučić i Rama, pokušaj drugi", navodi da ostaje utisak kako vlasti dve zemlje imaju nepremostive političke razlike, a sarađuju samo koliko se mora zbog Brisela.

Kako ocenjuje DV, najbolji scenario susreta u Tirani - i daljeg razvoja srpsko-albanskih odnosa uopšte - bile bi pomirljive izjave o evropskoj budućnosti obe zemlje i oba naroda.

"Put do te budućnosti nesumnjivo vodi preko Berlina gde opet uporno ponavljaju da su dobri komšijski odnosi na Balkanu preduslov napredovanja ka punopravnom članstvu u EU", ističe nemački radio i dodaje da će tu poruku ponoviti i kancelarka Angela Merkel kada u julu poseti Beograd i Tiranu.

Pod naslovom "Vučić i Rama: Razlike oko Kosova, zajednički cilj EU", Radio Slobodna Evropa ocenjuje da su tenzije do danas znatno spasle posle Ramine posete Beogradu i Vučićevih optužbi upućenih albanskom premijeru za provokaciju i zloupotrebu gostoprimstva.

Ruska agencija Sputnjik prenosi da je jedna stanovnica Tirane zahvalila premijeru Vučiću, jer je zbog njegove posete u albanskoj prestonici urađeno pet pešačkih prelaza.

Takođe navodi da je policija u Tirani naredila da se zatvore sve radnje koje se nalaze na putu kojim će proći premijer Vučić.

Povodom posete premijera Vučića Tirani, moskovski "Komersant" piše da normalizacija odnosa između Srbije i Albanije ima ključni značaj za stabilnost regiona, koji se ponovo našao na ivici oružanog sukoba, kao i da od dogovora sa Ramom zavise američke investicije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva