:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2017   12:05

0

117

Svetska banka zainteresovana za povezivanje Srbije i Albanije

Mihajlović je Gruberu, koji i predstavlja Srbiju u Bordu direktora SB, predočila da su sprovedene reforme stub rasta koji Srbija beleži poslednjih godina i istovremeno sprovela program fiskalne konsolidacije, unapredila poslovnu klimu, donela brojne zakone u skladu sa evropskom regulativom, saopštilo je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je navela da očekuje da će uskoro biti završen drumski Koridor 10, a da je u fokusu dalje infrastrukturno povezivanje Srbije sa regionom - "auto-put mira" Niš - Merdare - Priština, modernizacija pruge Beograd-Budimpešta.

Mihajlović je istakla da se modernizacijom pružnih pravaca, gde je jedan od partnera Svetska banka, niko nije bavio poslednjih 30 godina, a da se u poslednje dve godine na tome intenzivno radi, jer je neophodno da Srbija, kao tranzitna zemlja, može da se uključi u evropsku transportnu železničku mrežu.

Takođe, dodala je, sa susednim zemljama se razgovara o uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza kako bi se ubrzao protok roba i ljudi.

Predstavnici Svetske banke pohvalili su sprovedene reforme u Srbiji, ali i napore na infrastrukturnom umrežavanju sa regionom.

Zanimao ih je i stav Srbije o infrastrukturnom povezivanju sa Albanijom, na šta je Mihajlovićeva odgovorila da je pre dve godine formirana zajednička radna grupa, koju čine i ministri saobraćaja dve zemlje, kako bi se zajednički radilo na projektu izgradnje auto-puta Niš - Merdare - Priština.

"Naš cilj je povezanost sa regionom i ti projekti su nam veoma važni", poručila je potpredsednica Vlade.

Sastanku su prisustvovali izvršni direktori Svetske banke pored Grubera (84, predstavlja Srbiju, Švajcarsku, Azerbejdžan, Kazahstan...), Franciskus Avgust Gots (84, Austrija, Belgija, Mađarska...), Patricio Pagano (84, Grčka, Italija...), Džejson Majkl Alford (84, Australija, Novi Zeland...), Subhaš Čandra Garg (84, Bangladeš,Indija...), Maksimo Torero (84, Argentina, Bolivija...) i Herve De Vileroš (84, Francuska).
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva