:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2018   12:05

0

198

Svetska banka: Podrška Srbiji od 225,7 miliona evra

"Zaposleni u javnoj upravi u Srbiji dobijaće istu platu za isti posao. Javna preduzeća poput EPS-a, 'Srbijagasa' i 'Železnica Srbije' smanjiće troškove a povećaće prihode, dok će 70.000 domaćinstava dobiti podršku kroz program za korisnike koji nisu u mogućnosti da plaćaju račune za električnu energiju", rezultati su koje Svetska banka očekuje od ova tri zajma, navodi se u saopštenju te finansijske institucije.

Očekuje se da će oko 2,8 miliona klijenata banke Poštanska štedionica i vlada imati koristi od reforme i boljeg funkcionisanja državnih finansijskih i razvojno-finansijskih institucija, dok će, kada u Vojvodini budu instalirana dva linearna akceleratora i uređaj za kompjuterizovanu tomografiju, u Srbiji biti obezbeđen standardizovan kvalitet u lečenju kancera.

Prvi od tri projekta – "Drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća", u iznosu od 160,6 miliona evra, podržaće vladine napore u narednih nekoliko godina na podizanju efikasnosti i produktivnosti javne potrošnje, kao i transformaciji sektora energetike i saobraćaja, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju upravljanje javnim rashodima, glavni problem sa kojim se Srbija danas suočava jeste kako unaprediti kvalitet javnih usluga a da se pri tome javna potrošnja drži pod kontrolom, zbog čega će mere između ostalog uključivati promenu komplikovanog sistema plata u javnom sektoru i povećanje njihove transparentnosti i ujednačenosti.

"Sadašnji sistem, koji reguliše 16 zakona, 18 osnovica za obračun i isplatu plata, te oko 600 koeficijenata, zameniće jednostavniji i koherentan sistem koji će regulisati jedan zakon, 13 platnih grupa i devet platnih razreda", navodi se u saopštenju.

Drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. godine na 80 odsto na kraju 2018, uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije.

Među ciljevima ovog zajma je i da se poveća ukupan broj korisnika programa zaštite energetski ugroženog potrošača sa 60.600 domaćinstava u 2014. na 70.000 domaćinstava u 2018. godini, a zajmom će se podržati nastojanja u EPS-u da se postigne optimalan broj zaposlenih, uz cilj da se poveća nivo obučenosti zaposlenih u EPS-u.

U "Srbijagasu", projekat će podržati povećanje stope naplate računa za električnu energiju sa 80 odsto koliko je iznosila 2015. na 87 odsto, zatim da "Srbijagas" u 2018. usvoji desetogodišnji plan za operatera transportnog sistema gasa kao i petogodišnji plan razvoja za operatera distributivnog sistema.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva